Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κορωναϊός: η άνευ προηγουμένου προξενική επιχείρηση της ΕΕ επαναπάτρισε πάνω από 500.000 πολίτες της ΕΕ
Κορωναϊός: η άνευ προηγουμένου προξενική επιχείρηση της ΕΕ επαναπάτρισε πάνω από 500.000 πολίτες της ΕΕ

Κορωναϊός: η άνευ προηγουμένου προξενική επιχείρηση της ΕΕ επαναπάτρισε πάνω από 500.000 πολίτες της ΕΕ

Σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση επαναπατρισμού, η κατόρθωσε να φέρει πίσω πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες της, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω του κορωναϊού.

Στην αρχή της επιδημίας, περίπου 600.000 πολίτες της δήλωσαν ότι είχαν αποκλειστεί εκτός της ΕΕ – οι περισσότεροι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς και στην .

Χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ΕΕ σε επίπεδο προξενικής συνεργασίας, χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ πτήσεων επαναπατρισμού και συντονισμού κατάφεραν να επιστρέψουν ήδη πάνω από 500.000 πολίτες. Πρόκειται για πολίτες της ΕΕ που είχαν ταξιδέψει για διαμονή σύντομης διάρκειας εκτός της ΕΕ.

Τον Μάρτιο, το ανέθεσε στον ύπατο εκπρόσωπο/αρόεδρο Ζοζέπ Μπορέλ τον συντονισμό των επιχειρήσεων επαναπατρισμού των πολιτών της ΕΕ και συστάθηκε ειδική προξενική ομάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Η εν λόγω ειδική ομάδα συνεργάζεται στενά με τα μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC) της Επιτροπής συγχρηματοδότησε και συνδιοργάνωσε περίπου 200 πτήσεις, οι οποίες έφεραν πίσω περίπου 45.000 πολίτες της ΕΕ. Αυτή η μαζική και μοναδική στην ιστορία προξενική συνεργασία των κρατών μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έχει επίσης ωφελήσει τους πολίτες άλλων χωρών-εταίρων, όπως η , η Σερβία, η Ελβετία, η και το , καθώς 5.000 από τους πολίτες των εν λόγω χωρών επαναπατρίστηκαν με πτήσεις της ΕΕ.

Επί του τος, περίπου 98.900 πολίτες της ΕΕ είναι ακόμα αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, για τους οποίους συνεχίζονται οι προσπάθειες επαναπατρισμού εντός των προσεχών ημερών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση