Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κόμβος για πρόσφυγες η Κροατία- Στις 23 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό
Κόμβος για πρόσφυγες η Κροατία- Στις 23 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Κόμβος για πρόσφυγες η Κροατία- Στις 23 Σεπτεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό

Περίπου 7.300 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Κροατίας τις πρώτες 24 ώρες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας, μετατρέποντας την Τοβάρνικ της ανατολικής Κροατίας σε νέο κόμβο της διαδρομής προς Βορρά. Οι πρόσφυγες επιδιώκουν να φθάσουν στη Γερμανία, η οποία, παρά την αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων, επέτρεψε την Τετάρτη τη διέλευση 7.266 αιτούντων άσυλο.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση της επίσημης απάντησης της Ε.Ε. στο , καθώς την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και την Τετάρτη 23 του μήνα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Στον συμβιβασμό που διαγράφεται στον ορίζοντα, θα αποσυρθεί η απαίτηση για υποχρεωτική κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά θα διατηρηθεί ο συνολικός αριθμός των 120.000 προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν από την και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Χθες το υπερψήφισε ως έχει τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ακολουθώντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να καταδειχθεί η σημασία του ζητήματος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία είχε ζητήσει τη σύγκληση της συνόδου της 23ης, δήλωσε ότι η σύνοδος πρέπει να επικεντρωθεί στη βοήθεια προς την Τουρκία καθώς και τις άλλες χώρες της περιοχής, όπου έχουν βρει καταφύγιο Σύροι πρόσφυγες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα βρεθεί την Κυριακή στην Ιορδανία, ενώ προ ημερών είχε επισκεφθεί την Τουρκία. Επίσης, στην ατζέντα των ηγετών, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, πρέπει να βρεθεί η βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Οι αρχικές προέβλεπαν τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στο σύστημα των ποσοστώσεων, ως χώρας εισόδου προσφύγων, με την πρόβλεψη ότι θα μετεγκαθίσταντο από την Ουγγαρία προς άλλες χώρες 54.000 πρόσφυγες. Από την Ελλάδα θα έφευγαν 50.400 πρόσφυγες και από την 15.600. Η Ουγγαρία όμως δεν θα λάβει μέρος, καθώς προσπαθεί να περιφράξει τόσο πολύ τα σύνορά της ώστε να μην περνάει, ούτως ή άλλως, κανένας πρόσφυγας. Η Βουδαπέστη αδιαφορεί για το γεγονός ότι αυτό παραβιάζει τις υποχρεώσεις της υπό το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζει πως οι περισσότεροι πρόσφυγες που έφθαναν στη χώρα είχαν προηγουμένως περάσει από μία χώρα της Ε.Ε., ως επί το πλείστον την Ελλάδα, άρα στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν οι συγκέντρωσης, αξιολόγησης και κατανομής των προσφύγων.

Οι βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σερβοουγγρικά σύνορα την Τετάρτη, οι οποίες κατέληξαν στον τραυματισμό 300 προσφύγων, 30 Ούγγρων αστυνομικών και μερικών δημοσιογράφων, προξένησαν τη διεθνή κατακραυγή. «Οι γυναικών και μικρών παιδιών που δέχονταν επίθεση με δακρυγόνα και αντλίες νερού στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία ήταν πραγματικά σοκαριστικές», δήλωσε χθες ο υπεύθυνος του για τα , Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν. «Η πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης φαίνεται πως υποκινείται από ξενοφοβικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις».

Αντιθέτως, συγχαρητήρια δέχθηκε η Σερβία, την οποία η κυβέρνηση της Νορβηγίας αποφάσισε να ενισχύσει με 3 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις υποδοχής εν όψει του χειμώνα. «Συγχαίρω τη Σερβία για τις μεγάλες προσπάθειες και τη γενναιοδωρία που επιδεικνύουν η κυβέρνηση, οι οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπόργκε Μπρέντε. Αλλά 3 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν ως έκτακτη βοήθεια ανάμεσα στη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Eν τω μεταξύ, περίπου 200 πρόσφυγες παρέμειναν και χθες στην Αδριανούπολη, περιμένοντας την ευκαιρία να διασχίσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Επίσης, στη ο Ερυθρός Σταυρός ανέμενε την άφιξη περίπου 5.000 προσφύγων από την Κροατία εντός των επόμενων ημερών. Πολλοί πρόσφυγες ξεκίνησαν χθες να διασχίζουν την Κροατία με τα πόδια, αρνούμενοι να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που προσέφεραν οι Αρχές για να τους μεταφέρουν σε κέντρα καταγραφής. Στόχος τους ήταν να μην καταγραφούν στην Κροατία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση