Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ολοκληρώθηκε η διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Ολοκληρώθηκε η διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η διάρκειας 90 λεπτών συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίς Ρετζέπ Τγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκησε περίπου 1,5 ώρα.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ , στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παρόντες στη με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού υ του πρωθυπουργού κυρία Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Τριντό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Λονδίνο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες στάθηκαν στους ισχυρούς και διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και συνς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι ενισχύονται από την παρουσία μιας δυναμικής ελληνικής κοινότητας στον Καναδά, αναφέρει η του υ Τύπου του πρωθυπουργού.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον Καναδό ομόλογο του την εκτίμησή του για το γεγονός, ότι μεγάλες καναδικές έχουν επενδύσει και επενδύουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη στον Τριντό την πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών στον πολιτικό και αμυντικό τομέα, στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ-Συμφώνησε και η Τουρκία

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν σήμερα, στο τέλος της συνόδου κορυφής για την 70ή επέτειο του οργανισμού που σημαδεύτηκε από έντονες διαφωνίες, κείμενο κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους και αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια σύνοδο των ηγετών στο Ουάτφορντ, στα περίχωρα του Λονδίνου, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική», που «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα».

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμαναν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση