Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες
Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες

Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες

Ρωγμές υφίσταται η Ζώνη Σένγκεν, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες ορθώνουν τείχη, νοητά και πραγματικά. Αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε από την ουγγρική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία η κατασκευή ενός τείχους μήκους 175 χλμ. και ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερ.

Στο όνομα της ασφάλειας, το αποτελεί ένα ακόμη οχυρωματικό έργο στις παρυφές της Ε.Ε., όπου αποδυναμώνονται καθημερινά τα θεα του επονομαζόμενου Χώρου Σένγκεν, που πλησιάζει στην 30ή επέτειο από τη θέσπισή του. Στη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, ενώ 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ουγγαρία θέλει να ανοικοδομήσει το φυσικό της σύνορο με τη Σερ, αυτήν τη φορά για να μπλοκάρει την πρόσβαση χιλιάδων αιτούντων στην Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο σύνορο είναι από τις τελευταίες ανοιχτές χερσαίες διόδους στην ήπειρο, όπου καταφεύγουν όσοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και τις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Νότιας ς. Ετσι φεύγουν από την , τη Βουλγαρία, την , το Κόσοβο και τη Σερβία με προορισμό κάποια βορειοευρωπαϊκή χ. Η Frontex έχει καταγράψει 43.360 περιστατικά στα Βαλκάνια το 2014, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2012 ήταν 6.400. Φέτος έχουν αναφερθεί 50.000 περιστατικά και τα μισά εξ αυτών προέρχονταν από το Κόσοβο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση