Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες
Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες

Κλείνουν σύνορα και υψώνουν τείχη στους πρόσφυγες

Ρωγμές υφίσταται η Ζώνη Σένγκεν, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες ορθώνουν τείχη, νοητά και πραγματικά. Αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε από την ουγγρική Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία η κατασκευή ενός τείχους μήκους 175 χλμ. και ύψους τεσσάρων μέτρων στα σύνορα με τη Σερβία.

Στο όνομα της ασφάλειας, το σχέδιο αποτελεί ένα ακόμη οχυρωματικό έργο στις παρυφές της Ε.Ε., όπου αποδυναμώνονται καθημερινά τα θεμέλια του επονομαζόμενου Χώρου Σένγκεν, που πλησιάζει στην 30ή επέτειο από τη θέσπισή του. Στη Γαλλία, την Αυστρία και την εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων, ενώ 25 χρόνια μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ουγγαρία θέλει να ανοικοδομήσει το φυσικό της σύνορο με τη Σερβία, αυτήν τη φορά για να μπλοκάρει την πρόσβαση χιλιάδων αιτούντων στην Ε.Ε.

Το συγκεκριμένο σύνορο είναι από τις τελευταίες ανοιχτές χερσαίες διόδους στην ήπειρο, όπου καταφεύγουν όσοι εγκαταλείπουν τους πολέμους της Μέσης Ανατολής και τις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης. Ετσι φεύγουν από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την , το και τη Σερβία με προορισμό κάποια βορειοευρωπαϊκή χώρα. Η Frontex έχει καταγράψει 43.360 παράνομα περιστατικά στα Βαλκάνια το 2014, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2012 ήταν 6.400. Φέτος έχουν αναφερθεί 50.000 περιστατικά και τα μισά εξ αυτών προέρχονταν από το .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο τουρνουά βόλεϊ γυναικών του ΑΣ Ολυμπιακός Βόλου 1937 - https://t.co/05RmD4w1fr… -

"Αλιεύοντας" την είδηση