Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κλιμακώνουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα Ουάσινγκτον και Σεούλ
Κλιμακώνουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα Ουάσινγκτον και Σεούλ

Κλιμακώνουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα Ουάσινγκτον και Σεούλ

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της ότιας ς Μουν Τζε-ιν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνς που είχαν χθες να αναθεωρηθεί μια διμερής συμφωνία η οποία θέτει περιορισμούς στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από τη Σεούλ, όπως ευελπιστούσε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυανός Οίκος.

Μια διμερής συμφωνία του 1979, η οποία αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2012, ορίζει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που αναπτύσσει η ότια θα έχουν βεληνεκές που δεν θα υπερβαίνει τα 800 χιλιόμετρα, ενώ η γόμωσή τους δεν θα ξεπερνά τα 500 κιλά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής προεδρίας, την οποία υπογράφει ο εκπρόσωπός της Παρκ Σου-χιούν, οι δύο ηγέτες «καξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για να αναθεωρηθεί η “οδηγία για τους πυραύλους”».

Στην ανακοίνωση, για την οποία μετέδωσε ρεπορτάζ το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Παρκ ανέφερε ότι ο συμφώνησε να διπλασιαστεί το μέγεθος της γόμωσης, των εκρηκτικών υλών που φέρουν οι νοτιοκορεατικοί πύραυλοι, όπως επιδίωκε η Σεούλ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ντ. «έδωσε την καταρχήν έγκρισή του για τις σχεδιαζόμενες αγορές από τη Νότια Κορέα αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (αξίας) δισεκατομμυρίων δολαρίων», για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, σε αντίθεση με την γραμμή Ομπάμα, το Πεντάγωνο ανοίγει και άλλο μέτωπο αυτή τη φορά με την Κίνα, όπου σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, προωθεί ενίσχυσης της παρουσίας του στην περιοχή.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση