Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κλεμμένα έργα του 17ου αιώνα βρέθηκαν στην Ουκρανία
Κλεμμένα έργα του 17ου αιώνα βρέθηκαν στην Ουκρανία

Κλεμμένα έργα του 17ου αιώνα βρέθηκαν στην Ουκρανία

Είκοσι τέσσερ έργ Ολλανδών καλλιτεχνών του 17ου αιώνα, τα οποία είχαν κλαπεί πριν από περίπου δέκα χρόνια από το ολλανδικό μουσείο του δυτικού Φρίσλαντ επανεμφανίστηκαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με χθεσινή συνέντευξη Τύπου στελεχών του ιδρύματος, που προειδοποιούν ότι τα έργα θα μπορούσαν να καταλήξουν στη μαύρη αγορά μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές τους να τα ανακτήσουν. Οι 24 πίνακες του Γιαν Λίνσεν, του Γιαν βαν Γκόγιεν, του Γιάκομπ βαν Βάλεν και άλλων Ολλανδών ζωγράφων ήταν η λεία των ληστών το 2005 από μουσείο της πόλης Χουρν, βορειοδυτικά του Αμστερνταμ. Επιπλέον, οι διαρρήκτες απέσπασαν 70 κομμάτια ασημικών προτού εξαφανιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Πέντε μήνες αργότερα, δύο άνδρες, ισχυριζόμενοι ότι προέρχονται από την υπερεθνικιστική οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών, εισήλθαν στην ολλανδική πρεσβεία στο Κίεβο και δήλωσαν ότι «σκόνταψαν» πάνω στη συλλογή των έργων, χωρίς πάντως να υπάρξει αναφορά στα χαμένα ασημικά.

Είπαν μάλιστα ότι βρήκαν τα έργα στη δοκιμαζόμενη από τις συγκρούσεις ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου μάχονται εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών. Ως απόδειξη, οι άνδρες επέδειξαν μια ενός από τους πίνακες μαζί με μια πρόσφατη έκδοση ουκρανικής ς. «Εμφανίστηκαν λέγοντας ότι θέλουν να επιστρέψουν τα έργα τέχνης, αλλά ότι δεν θέλουν να ανακατέψουν τις ουκρανικές αρχές», σύμφωνα με το μουσείο. Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει στην πόλη Χουρν την ευκαιρία να διαπραγματευτεί την επιστροφή τους και να αναθέσει σε έναν ιστορικό τέχνης που ειδικεύεται στην ανίχνευση κλεμμένων έργων να ενεργήσει ως μεσάζων.

Μετά τη συνάντηση ωστόσο με μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης, ο ειδικός τεχνοκριτικός Αρθουρ Μπραντ διαπίστωσε πως οι εκτιμήσεις τους για το κόστος των έργων ήταν μη ρεαλιστικές. «Διεκδικούσαν 50 εκατ. », εξήγησε ο Μπραντ, προσθέτοντας ότι με βάση την τρέχουσα αξία ανάλογων έργων, η συλλογή θα μπορούσε να επαναπατριστεί έναντι του ποσού των 250.000 έως 1,3 εκατ. , ανάλογα με την κατάστασή τους. την εποχή τα έργα που είχαν κλαπεί άξιζαν 10 εκατ. ευρώ, αλλά ο Μπραντ, κρίνοντας από την κατάσταση ενός εκ των έργων, είπε πως η αξία τους δεν ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ. Στη συνέχεια η οργάνωση διεκδίκησε εύρετρα ύψους 5 εκατ. ευρώ και ούτε ένα σεντ λιγότερο, με αποτέλεσμα οι να καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Οι φόβοι ότι τα έργα θα μπορούσαν στη συνέχεια να κυκλοφορήσουν στη μαύρη αγορά με κλεμμέ πίνακες υποχρέωσαν τους υπεύθυ του μουσείου να δημοσιοποιήσουν την ιστορία. «Αιτία της αποκάλυψής μας είναι ότι υπάρχουν έντονες ενδείξεις πως τα έργα προσφέρονται σε άλλους ενδιαφερόμενους προς πώληση», ανέφερε ο διευθυντής του μουσείου, Αντ Γκέερντινγκ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Ορισμένα θα μπορούσαν να έχουν ήδη διατεθεί», πρόσθεσε.

Το μουσείο θέλησε με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης να προειδοποιήσει δυνάμει αγοραστές για την αληθινή αξία των έργων. «Το μουσείο πάντως επιμένει ότι οι πίνακες είναι ανεκτίμητοι για μας, αφού αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία του δυτικού Φρίσλαντ στη διάρκεια της Χρυσής Εποχής του», κατέληξε ο Γκέερντινγκ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση