Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Γεωργιάδης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια
Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Γεωργιάδης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Γεωργιάδης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Ο Κύπριος Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνει το απόγευμα της Δευτέρας στις τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, καθώς και για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας.

Η Κύπρος θα εξέλθει τον Μάρτιο από το , στο οποίο είχε μπει το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, το κυπριακό δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε 95% του ΑΕΠ το 2017 και σε 69% το 2020. Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την ένατη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και αυτό κατέστησε διαθέσιμο προς εκταμίευση το των 126,3 εκατ. ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος, σε περίπου 1 δισ..

Ο Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο , είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το . Εξήγησε ότι, μετά τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα τίθεται ζήτημα οποιωνδήποτε απαιτήσεων από τους διεθνείς πιστωτές, διότι, όπως υπέδειξε, δεν θα υπάρχει στήριξης. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα χωρίς ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (Cyta). Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά ανησυχεί ότι χωρίς ομαλή έξοδο, θα γίνει πιο δύσκολη η πορεία αναβάθμισης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και κατ’ επέκταση σε φτηνή πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως, παρά την γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, η κυπριακή και κυρίως τα δημόσια οικονομικά θα κρίνονται πολύ αυστηρά. Τον έλεγχο αντί της τρόικας θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή () στη βάση, όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έξι εποπτικών κανόνων: τήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (χρυσός κανόνας), διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, προληπτική εποπτεία και έλεγχος των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

  • Mε οξύ έμφραγμα 29χρονος Βολιώτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας #οξύέμφραγμα - https://t.co/nIx5MNzTqC -

  • Μηχανική βλάβη στο "#Ερατώ"  #Ερατώ - https://t.co/Ty4bdxlnrC -

"Αλιεύοντας" την είδηση