Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Γεωργιάδης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια
Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Γεωργιάδης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Κύπρος: Στις Βρυξέλλες ο Γεωργιάδης για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνει το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, καθώς και για την πρόοδο της κυπριακής ς.

Η Κύπρος θα εξέλθει τον Μάρτιο από το μνημόνιο, στο οποίο είχε μπει το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, το κυπριακό δημόσιο θα μειωθεί σε 95% του ΑΕΠ το 2017 και σε 69% το 2020. Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την ένατη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και αυτό κατέστησε διαθέσιμο προς εκταμίευση το ποσό των 126,3 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος, σε περίπου 1 δισ.ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο πρόγραμμα, είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εξήγησε ότι, μετά τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα τίθεται ζήτημα οποιωνδήποτε απαιτήσεων από τους διεθνείς πιστωτές, διότι, όπως υπέδειξε, δεν θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, στην επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα χωρίς ολο των δεσμεύσεων για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (Cyta). Η θεωρεί δεδομένη την ολο του προγράμματος, αλλά ανησυχεί ότι χωρίς ομαλή έξοδο, θα γίνει πιο δύσκολη η πορεία αναβάθμισης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και κατ' επέκταση σε φτηνή πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως, παρά την γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, η κυπριακή και κυρίως τα δημόσια οικονομικά θα κρίνονται πολύ αυστηρά. Τον έλεγχο αντί της τρόικας θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στη βάση, όπως γράφει η «Ο Φιλελεύθερος» έξι εποπτικών κανόνων: τήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού ( κανόνας), διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, προληπτική και έλεγχος των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση