Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κύπρος: συμφωνήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την τρόικα
Κύπρος: συμφωνήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την τρόικα

Κύπρος: συμφωνήθηκε το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την τρόικα

Συμφωνήθηκε μετξύ της κυπρικής κυβέρνησης και της τρόικας το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μετά τη θετική κατάληξη της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, βάσει του οποίου η Κυπριακή θα λάβει 500 εκατ. ευρώ, που είναι το ύψος της 8ης δόσης από τους διεθνείς .

Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο και με βάση τα νέα δεδομένα που προδιαγράφονται στην κυπριακή οικονομία εντός του 2015, εκτιμάται ότι θα έχει θετικό πρόσημο, στο 0,5%, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση έκλεισε με τρία προαπαιτούμενα που αφορούν τα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη μετατροπή της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και το για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας επιχειρηματιών ανάπτυξης γης.

Οι κυπριακές Αρχές δεσμεύτηκαν ότι το για τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.

Επίσης, το νομοσχέδιο για μετατροπή της ΑΤΗΚ σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου για προσέλκυση επενδυτών θα τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για έγκριση, με χρονοδιάγραμμα έως τέλος Αυγούστου.

Το νομοσχέδιο σε σχέση με τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, λόγω αφερεγγυότητας επιχειρηματιών γης, θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της ς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επίσης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται δέσμευση από πλευράς κυπριακών Αρχών, σύμφωνα με την οποία το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από τη έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ το νομοσχέδιο για την «πακετο»/τιτλο δανείων θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο έως το τέλος του χρόνου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση