Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Κύπρος: Ψάχνουν για ομαδικό τάφο στον Τράχωνα
Κύπρος: Ψάχνουν για ομαδικό τάφο στον Τράχωνα

Κύπρος: Ψάχνουν για ομαδικό τάφο στον Τράχωνα

Αρχισε την Δευτέρα στον Τράχωνα η 12η προσπάθεια για εντοπισμό ομαδικού τάφου για ανεύρεση οστών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Νέστορας Νέστορος «ξεκινήσαμε σε στρατιωτική ζώνη μια εκσκαφή με την προοπτική να εντοπίσουμε ένα μαζικό τάφο».

Η υπόθεση, είπε, συνδέεται με μια περισυλλογή που έγινε το 1974. «Ήρθαν να μας παραδώσουν 200 πτώματα και δεν τα παραλάβαμε και τα πήραν πίσω και είχαμε πληροφορίες ότι κάπου εκεί τα είχαν θάψει», προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες μιλάνε για περίπου 45 Ε/κ.

«Σκάψαμε 11 φορές, αυτή είναι η 12 για το ίδιο θέμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί είναι αισιόδοξος αυτή τη φορά, ο κ. Νέστορος είπε «φαίνεται ότι είναι καλές οι πληροφορίες μας αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες που είχαμε και εμείς και οι Τ/κ. Φαίνεται να υπάρχει μια αισιοδοξία στη Διερευνητική Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, υπάρχει μια μαρτυρία, την οποίαν έψαξαν. «Οι Τουρκοκύπριοι ενέτειναν τις προσπάθειές τους για να δουν αν όντως υπάρχει κάτι γιατί εμείς πάντα επιμείναμε γι`αυτό το χώρο» είπε, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει 11 προσπάθειες στο χώρο αυτό.

Ανέφερε ότι κατατέθηκε έγγραφο «ενισχύει τις υποψίες μας και εκείνοι ενέτειναν περισσότερο τις προσπάθειές τους, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εντοπίσουμε στο χώρο».

«Είναι μια τεράστια περιοχή, ευελπιστούμε ότι θα βρούμε το χώρο. Ευελπιστούμε αυτή τη στιγμή ότι στο χώρο που μας έχει υποδειχθεί, θα εντοπίσουμε το σημείο ταφής. Ως ΔΕΑ, είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα το εντοπίσουμε αυτή τη φορά», δήλωσε.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, είπε ότι «ευελπιστούμε ότι θα είναι επιτυχημένη αυτή η προσπάθεια. Είναι δεδομένο ότι τα αποτελέσματα των ευρημάτων στις εκταφές είναι πολύ χαμηλά».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράταση της ημερομηνίας για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ζητά το ΤΕΕ Μαγνησίας - https://t.co/uWLOZ3HQbe -

  • Θανάτωση νεαρού φλαμίνγκο στον Τεχνητό Υγρότοπο του Ταμιευτήρα της Κάρλας - https://t.co/i12VxCKUuU -

  • Τηλεφωνική επικοινωνία με Στόλτενμπεργκ και φον ντερ Λάιεν θα έχει σήμερα ο Ερντογάν - https://t.co/8eW2RpKHyB -

"Αλιεύοντας" την είδηση