Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καζάνι που βράζει η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
Καζάνι που βράζει η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Καζάνι που βράζει η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Συνεχίστηκαν για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών Παλαιστινίων στην Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για μια νέα, επικίνδυνη ανάφλεξη στην περιοχή.

Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, Ισραηλινοί αστυ συγκρούστηκαν χθες το πρωί με νεαρούς Παλαιστίνιους που είχαν οχυρωθεί στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά και εκσφενδόνιζαν πέτρες και εμπρηστικές , προκειμένου να εμποδίσουν Εβραίους προσκυνητές να προσπελάσουν τον χώρο. Το τέμενος Αλ Ακσά είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος θρησκευτικής λατρείας για τους όπου γης μουσουλμά, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Οι επισκέψεις προσκυνητών για το Εβραϊκό έο Ετος στην πλατεία όπου βρίσκεται το τέμενος –πολύ κοντά στο εβραϊκό Τείχος των Δακρύων– αντιμετωπίζεται από τους Παλαιστίνιους και γενικά από τους Αραβες ως βεβήλωση και προσπάθεια ανατροπής του στάτους κβο από την πλευρά του Ισραήλ.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις εξέφρασε προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν ετανιάχου ο βασιλιάς της ς Αμπντάλα. «Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση στην Ιερουσαλήμ θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ ς και Ισραήλ», προειδοποίησε με αυστηρό μήνυμά του ο Ιορδανός μονάρχης, μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Αμάν, για να προσθέσει: «Η χώρα μας δεν θα έχει επιλογή από το να αναλάβει δράσεις, δυστυχώς».

Η ιορδανική δυναστεία των Χασεμιτών έλκει την καταγωγή της από τους απογό του Μωάμεθ και επωμίζεται ρόλο προστάτη των ιερών για τους μουσουλμάνους χώρων της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Η θέση της μοναρχίας γίνεται ακόμη περισσότερο ευαίσθητη, καθώς η πλειονότητα του ιορδανικού πληθυσμού είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Η απειλή του βασιλιά Αμπντάλα ότι θα «αναλάβει δράσεις» παραπέμπει ευθέως στη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε ο του, βασιλιάς Χουσεΐν, με το Ισραήλ, το 1994.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση