Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καταλωνία: Εκκλήσεις υπέρ διαλόγου στο παρά πέντε
Καταλωνία: Εκκλήσεις υπέρ διαλόγου στο παρά πέντε

Καταλωνία: Εκκλήσεις υπέρ διαλόγου στο παρά πέντε

Να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα καταστήσει αδύνατο το διάλογο με τη Μαδρίτη κάλεσε τον επικεφαλής της καταλανικής ς, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια ς του από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της , εν μεσω εγχώριων και διεθνών ανησυχιών ότι οι περιφερειακές αρχές θα προβούν σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας.

«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλωνία και την , θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζδεμόν, πριν τη σημερινή του , όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της “ενωμένοι στη διαφορετικότητα”, ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε παρόμοια έκκληση και στον πρωθυπουργό της ς, ζητώντας του να να αναζητήσει λύση στο διάλογο και να μην καταφύγει στην οδό της βίας.

«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τον Καταλανό πρόεδρο να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που δεν θα αφήσει ανοιχτό κανένα περιθώριο διαλόγου. «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», .

Υπέρ του διαλόγου και η Κομισιόν

Νωρίτερα, αντίστοιχε τοποθέτηση πραγματοποίησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας έκκληση για διάλογο στην Ισπανία και τερματισμό της κρίσης στη βόρεια περιφέρεια της Ισπανίας.

«Έχουμε ζητήσει από όλους τους ενδιαφερόμε να τερματίσουν το συντομότερο δυνατό την ααράθεση αυτή και να ξεκινήσουν τον διάλογο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, απαντώντας στο ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει η Κομισιόν μια ενδεχόμενη κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση