Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καταλωνία: Αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν από την κάλπη
Καταλωνία: Αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν από την κάλπη

Καταλωνία: Αβεβαιότητα λίγες ημέρες πριν από την κάλπη

Με τους αρχηγούς των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να βρίσκονται στη φύλακη ή στο και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ισοδυναμία των αποσχιστικών και των ενωτικών δυνάμεων στο νέο κοινοβούλιο, οι Καταλανοί προσέρχονται στις κάλπες σε μία εβδομάδα, σε μία εκ αναμέτρηση που είναι αμφίβολο αν θα δώσει λύση στην οξεία πολιτική των τελευταίων μηνών .

Σύμφωνα με την τελευταία της Metroscopia, τα κόμματα που στηρίζουν την ενότητα με την Ισπανία αναμένεται να συγκεντρώσουν 62 έδρες στη νέα σύνθεση του καταλανικού κοινοβουλίου, μόλις μία λιγότερη από τα αποσχιστικά κόμματα, τα οποία προβλέπεται ότι θα λάβουν 63. Ένα σε τέτοιο βαθμό διχασμένο καταλανικό κοινοβούλιο, στο οποίο καμία πλευρά δεν θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 68 έδρες, για να σχηματίσει πλειοψηφίας, αντανακλά τον διχασμό που υπάρχει στην καταλανική , στην επαύριο των γεγονότων που ακολούθησαν το αμφιλεγόμενο δημο της ανεξαρτησίας και τη μονομερή ανακήρυξη της από το καταλανικό κοινοβούλιο. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τελευταία , στο περιορισμένο ερώτημα «ανεξαρτησία-όχι ανεξαρτησία», οι Καταλανοί εμφανίζονται διχασμένοι σε ποσοστό 48.7% υπέρ – 43.6% κατά.

Ένα τέτοιο σενάριο στο καταλανικό κοινοβούλιο θα δημιουργήσει μία κατάσταση ασάφειας ως προς τα πιια κατεύθυνση θα πάρει η νέα καταλανική που θα προκύψει στις διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη αναφορικά με το ζήτημα της ανεξαρτησίας, καθώς ο σχηματισμός της δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση. Ενδεχομένως, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και εβδομάδες, για να βρεθούν τα κοινά σημεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης, η οποία πολύ πιθανώς θα εμπεριέχει διαφορετικές τάσεις σε σχέση με το ζήτημα της απόσχισης από το ισπανικό κράτος.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση