Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καταλωνία: Απόλυτη πλειοψηφία των αυτονομιστών στην τοπική Βουλή – Επιστρέφει η αβεβαιότητα στην Ισπανία
Καταλωνία: Απόλυτη πλειοψηφία των αυτονομιστών στην τοπική Βουλή – Επιστρέφει η αβεβαιότητα στην Ισπανία

Καταλωνία: Απόλυτη πλειοψηφία των αυτονομιστών στην τοπική Βουλή – Επιστρέφει η αβεβαιότητα στην Ισπανία

Οι αυτονομιστές διατήρησαν, στις οι οποίες διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Καταλωνία, την πλειοψηφία που διέθεταν στην τοπική Βουλή, βυθίζοντας ξανά την Ισπανία στην αβεβαιότητα, λίγους μήνες μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας που θορύβησε την αλλά παρέμεινε κενό γράμμα.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 99,8%, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν οριακά, με τις 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, την απόλυτη πλειοψηφία, μολονότι καταλαμβάνουν δύο λιγότερες έδρες από ό,τι το 2015. «Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος, πρόεδρος!», ξέσπασαν οι υποστηρικτές του ηγέτη που καθαίρεσε η μόλις έγινε γνωστό το .

«Το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο και οι σύμμαχοί του έχασαν!», τόνισε με ικανο λίγη αργότερα από τις Βρυξέλλες, όπου έχει αυτοεξοριστεί, ο ηγέτης της αυτονομιστικής καταλανικής δεξιάς, το ψηφοδέλτιο του οποίου κατετάγη πρώτο στο στρατόπεδο των αυτονομιστών, κάνοντας λόγο για ένα «που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας».

Το αποτέλεσμα της Πέμπτης αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο , που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τους αυτονομιστές, αλλά ξαναβρίσκει μπροστά του τον ίδιο αντίπαλο, η στρατηγική του οποίου είναι να δείξει στην ότι προσπαθεί να φιμωθεί ο καταλανικός λαός και να κερδίσει υποστηρικτές, κάτι πάντως που δεν καταφέρνει.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση