Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καταλανοί αυτονομιστές κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου
Καταλανοί αυτονομιστές κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου

Καταλανοί αυτονομιστές κερδίζουν τον έλεγχο του περιφερειακού κοινοβουλίου

Οι υτονομιστές κέρδισν μια σαφή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, έδειξε χθες το μεγαλύτερο έξιτ πολ, σε μια εκ αναμέτρηση που μπορεί να φέρει την περιφέρεια σε πορεία σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση της ς για την ανεξαρτητοποίησή της.

Ο κύριος συνασπισμός που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, ο “Junts pel Si” (Μαζί για το αι) κερδίζει από 63 έως 66 έδρες στο 135μελές περιφερειακό κοινοβούλιο ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, θα εξασφαλίσει άλλες 11 έως 13 έδρες, σύμφωνα με το έξιτ πολ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 και είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιήθηκε.

Οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν μαζί το 49,8% των ψήφων. Η συμμετοχή φαίνεται ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, κάτι που αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην εκστρατεία για την απόσχιση της Καταλονίας, που τα δύο τελευταία χρόνια φαινόταν να χάνει έδαφος.

Ο συνασπισμός “Junts pel Si” και το CUP είχαν δηλώσει πριν από την ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τους επέτρεπε να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία μέσα σε 18 μήνες. Το σχέδιό τους προβλέπει ότι οι νέες καταλανικές αρχές θα εγκρίνουν το δικό τους σύνταγμα και θα δημιουργήσουν θεσμούς όπως στρατό, κεντρική τράπεζα και δικαστικό σύστημα.

Η κεντροδεξιά ισπανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού , η οποία έχει αντιταχθεί στις προσπάθειες για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με θέμα την απόσχιση, έχει χαρακτηρίσει “ανοησία” το σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και έχει δηλώσει πως θα το μπλοκάρει στο δικαστήριο. Το σύνταγμα της ς δεν επιτρέπει την απόσχιση οποιασδήποτε περιφέρειας της χώρας.

Μια απόσχιση της Καταλονίας παραμένει υποθετική, όμως η επιση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι ένα πλήγμα για τον λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις πανεθνικές εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση