Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καταδίκη του «λογιστή» για το Ολοκαύτωμα
Καταδίκη του «λογιστή» για το Ολοκαύτωμα

Καταδίκη του «λογιστή» για το Ολοκαύτωμα

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε ο 94χρονος « του Αουσβιτς», κατά κόσμον Οσκαρ Γκρένινγκ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη θανάτωση τουλάχιστον τριακοσίων χιλιάδων Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς – Μπίρκεναου. Ο καταδικασθείς παρακολούθησε μάλλον ήρεμος την ανάγνωση της ετυμηγορίας με τα χέρια σταυρωμένα και κοιτάζοντας ολόγυρα στη δικαστική αίθουσα. Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο Γκρένινγκ έφυγε από την αίθουσα με το σκυφτό. Πρόκειται, πάντως, να παραμείνει ελεύθερος μέχρις ότου τελικά αποφασιστεί πόσο χρόνο φυλάκισης πρόκειται να εκτίσει σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι ο Γκρένινγκ δεν σκότωσε κανέναν, αλλά εργάστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Πολωνίας και ήταν αυτός που έψαχνε τις αποσκευές των Εβραίων που έφταναν με τα τρένα στο Αουσβιτς και αφαιρούσε και ξεχώριζε τα χαρτονομίσματα που έβρισκε μέσα. Με τον τρόπο αυτό, όπως έκρινε το δικαστήριο, συνέβαλε στις προσπάθειες του ναζιστικού καθεστώτος που ευθύνεται για τη θανάτωση εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων.

Η άγγιξε ένα ζήτημα που απασχολεί τη γερμανική συλλογική συνείδηση. Είναι, άραγε, υπεύθυνοι για τα φρικώδη εγκλήματα των ναζί άνθρωποι που συνέδραμαν το καθεστώς, έστω και κατ’ ελάχιστον, παρότι δεν συμμετείχαν ενεργά στο Ολοκαύτωμα;

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση