Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κατά 40% μειώθηκαν οι πωλήσεις της Huawei
Κατά 40% μειώθηκαν οι πωλήσεις της Huawei

Κατά 40% μειώθηκαν οι πωλήσεις της Huawei

Ο αποκλεισμός της  από την αμερικανική αγορά έχει ήδη πλήξει τον κινεζικό κολοσσό περισσότερο από όσο είχε εκτιμήσει αρχικά. Αυτή είναι η διαπίστωση του Ρεν Ζενγκφέι, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας υλικού τηλεπικοινωνιών και δεύτερης στις πωλήσεις έξυπνων κινητών.

«Δεν περιμέναμε να μας πλήξουν σε τόσο πολλές πλευρές», τόνισε ο κ. Ρεν μιλώντας στα κεντρικά γραφεία της στη Σεντζέν, αναφερόμενος στις επιπτώσεις που επιφέρει ο αποκλεισμός της εταιρείας από την αμερικανική αγορά. Διευκρίνισε πως οι πωλήσεις smartphones της εταιρείας έχουν μειωθεί κατά 40% σε παγκόσμιο επίπεδο. Υποβάθμισε παράλληλα τις προβλέψεις του για τα έσοδα της εταιρείας το τρέχον έτος και εξέφρασε την εκτίμηση πως τα έσοδά της θα είναι κατώτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της κατά 30 δισ. δολάρια. Προσέθεσε πως το τα έσοδα της Huawei έφτασαν τα 104 δισ. δολάρια και τώρα η εταιρεία εκτιμά πως τη διετία 2019-2020 δεν θα ξεπεράσουν τα δισ. δολάρια. Οπως τόνισε, αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν να αυξήσει φέτος τα έσοδά της φτάνοντάς τα στα 125 δισ. δολάρια για να τα αυξήσει περαιτέρω το 2020 στα 130 δισ. δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που η Huawei υπολογίζει ποσοτικά τον αντίκτυπο του αποκλεισμού της από την αμερικανική αγορά. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πάντως, αναλυτές του Bloomberg ανέφεραν πως ο κινεζικός κολοσσός προετοιμάζεται για μείωση των πωλήσεων  smartphones κατά 40% έως 60% παγκοσμίως. Οπως τόνισε ο ιδρυτής της, η εταιρεία δεν περίμενε πως η πρόθεση της Ουάσιγκτον να τη «συνθλίψει» θα ήταν «τόσο ισχυρή και με τόσο μεγάλες συνέπειες». Διευκρίνισε ότι ο κινεζικός κολοσσός «δεν μπορεί να προμηθευτεί και ανταλλακτικά, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, δεν μπορεί να συνεργαστεί στενά με πολλά πανεπιστήμια, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε έχει αμερικανικής κατασκευής και δεν μπορεί να συνδεθεί με δίκτυα που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους συστατικά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες τη συνεργασία με την Huawei επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Ελαβε τη σχετική απόφαση σε μια στιγμή που οι συνομιλίες με την Κίνα είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούντο ότι υπονόμευσαν τη σύναψη συμφωνίας. Στη συνάντηση του ιδρυτή της Huawei με τα στελέχη και το προσωπικό της συμμετείχαν δύο Αμερικανοί εμπειρογνώμονες επί θεμάτων ς, οι Τζορτζ Γκίλντερ και Νίκολας Νεγκροπόντε. Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο Νεγκροπόντε, ιδρυτής του εργαστηρίου στο ΜΙΤ, χαρακτήρισε «σφάλμα» την απόφαση Τραμπ. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει δηλώσει δημοσίως πως θα επανεξετάσει το θέμα της Huawei αν μπορέσει να συνάψει συμφέρουσα εμπορική συμφωνία», για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «δεν πρόκειται για θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά για κάτι άλλο».

Η ανακοίνωση του κ. Ρεν εξέπληξε την αγορά,  καθώς η εταιρεία επέμενε επί εβδομάδες ότι είναι αυτάρκης και δεν πρόκειται να πληγεί από τις οικονομικές επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου. Η απαγόρευση όμως έχει εξωθήσει εταιρείες όπως η Alphabet, μητρική της , και η βρετανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών ARM να περιορίσουν σημαντικά ή και να διακόψουν πλήρως τη συνεργασία τους με την κινεζική εταιρεία. Σημειωτέον ότι η Κίνα έχει θέσει στόχο να επιτύχει πλήρη αυτάρκεια στον τομέα των ημιαγωγών και γενικότερα να αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη στην υψηλή . Παράγοντες της βιομηχανίας έχουν, πάντως, εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορούν οι κινεζικές βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών να καλύψουν σύντομα τις ανάγκες της Huawei και άλλων εγχώριων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση