Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καρόλα Ρακέτε: Η ακτιβίστρια καπετάνισσα που άνοιξε «πόλεμο» με τον Σαλβίνι
Καρόλα Ρακέτε: Η ακτιβίστρια καπετάνισσα που άνοιξε «πόλεμο» με τον Σαλβίνι

Καρόλα Ρακέτε: Η ακτιβίστρια καπετάνισσα που άνοιξε «πόλεμο» με τον Σαλβίνι

Η 31χρονη ακτιβίστρια Καρόλα Ρακέτε έγινε σύμβολο αντίστασης στην ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική όταν αψήφησε την ιταλική απαγόρευση και «έδεσε» το πλοίο της με 40 ταλαιπωρημένους μετανάστες που διέσωσε από τη Μεσόγειο στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Το Σάββατο τα ξημερώματα, η Ρακέτε – πρώην ακτιβίστρια σε πλοίο της – αποφάσισε να  παρακάμψει κάθε εντολή της Ρώμης και να αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα το ανθρώπινο φορτίο της, το Sea-Watch 3 με τους 40 μετανάστες βρισκόταν ανοιχτά του νησιού για περισσότερες από 15 ημερες και οι συνθήκες επιβίωσης στο πλοίο είχαν αρχίσει και γινόταν αφόρητες.

Σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα. Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της Ρακέτε κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες».

Έτσι, με εντολή του Σαλβίνι, το γερμανικό διάσωσης Sea-Watch 3 κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές και η καπετάνισσά του συνελήφθη αμέσως.

Embedded video
Η Ρακέτε τέθηκε σε κατ ‘οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση στις κρατικές αρχές και αντίσταση ή απέναντι σε πολεμικό πλοίο. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση στην παράνομη μετανάστευση και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας.

«Η κατάσταση ήταν απελπιστική και ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους», ανέφερε η 31χρονη ερμανίδα σε ανακοίνωσή της μέσω του δικηγόρου της στο σημερινό φύλλο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

«Φοβόμουν  τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο» διευκρίνισε η Ρακέτε.

«Είμαστε υπερήφανοι για την καπετάνισσά μας, έκανε ακριβώς το σωστό,  έφερε τους ανθρώπους στην στεριά με ασφάλεια», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Sea-Watch International, Johannes Bayer, ενώ η ΜΚΟ ανήτρησε στα social media μία δήλωση της Ρακέτε εν πλω, ενώ ετοιμάζεται να καταπλεύσει στην Λαμπεντούζα, γνωρίζοντας ότι θα συλληφθεί η ίδια, αλλά και θα επιβληθεί πρόστιμο στο πλήρωμα.

Η ίδια, ωστόσο, ζήτησε συγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το περιστατικό: «Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ADNkronos.

Ποια είναι η Καρόλα Ρακέτε

Εδώ και επτά χρόνια, η 31χρονη σήμερα ακτιβίστρια εργάζεται αδιαλείπτως στο τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων, τα τρία τελευταία στο Sea Watch 3.

Προτού γίνει κυβερνήτης του πλοίου, μελέτησε τέσσερις και πήρε πτυχίο στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University, στο Λάνκασαϊρ της ς.

Αντί να βρεθεί πίσω από ένα , η Ρακέτε για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας.

Στα 23 βρισκόταν πάνω σε παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο ενός εκ των μεγαλύτερών γερμανικών ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, του Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερη στο Ocean Diamond, σε άλλη μία πολική αποστολή.


Η Ρακέτε εκπέμπει SOS από τη γέφυρα του Sea Watch 3 λίγο πριν ελλιμενιστεί στη Λαμπεντούζα: «Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. νωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των 42 ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς»
Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση