Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δυο νεκροί από τον τυφώνα Ίρμα-Τεράστιες καταστροφές
Δυο νεκροί από τον τυφώνα Ίρμα-Τεράστιες καταστροφές

Δυο νεκροί από τον τυφώνα Ίρμα-Τεράστιες καταστροφές

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη δύο τραυματίστηκαν σοβαρά στα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου έπειτα από το πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε σήμερα η Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν.

Μετά τον κυκλώνα Ίρμα ακόμα μία ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε στον Ατλαντικό. Πρόκειται για την τροπική καταιγίδα Κάτια που σχηματίστηκε στα ανοιχτά του Μεξικού, σύμφωνα με του Αμερικανικού Κέντρο Κυκλώνων.

Η Κάτια εντοπίζεται 165 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ταμπίκο του Μεξικού. Συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 75 χιλιομέτρων την ώρα και κινείται αργά προς τα νοτιοανατολικά. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα μείνει στα ανοιχτά του Μεξικού. Ανησυχητικές όμως είναι οι προβλέψεις τους αφού η Κάτια αναμένεται να μετατραπεί σε κυκλώνα πριν πλησιάσει στη Βερακρούζ, στα παράλια του Μεξικού.

 Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στα νησιά αυτά είπαν ότι έχουν ξεριζωθεί δέντρα και στέγες ξηλώθηκαν από τους ανέμους ενώ πέφτει καταρρακτώδης βροχή. Οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 295 χιλιομέτρων την ώρα και εικόνες από το σημείο είναι σοκαριστικές!
 Η Ίρμα θα συνεχίσει την επέλαση της περνώντας από το Πουέρτο Ρίκο, την Αϊτή, την Κούβα και τον Άγιο Δομήνικο. Παράλληλα συναγερμός έχει σημάνει και στη Γουαδελούπη με πάνω από 8.000 νοικοκυριά να έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Πολλοί έχουν αποκλειστεί καθώς εκατοντάδες δέντρα έχουν ξεριζωθεί .  Το Météo France ανακοίνωσε πως, αν ο τυφώνας Ίρμα περνούσε πάνω από τη Γαλλία, θα κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρδο Ρουσελιό-Νεβάρες κινητοποίησε την εθνοφρουρά και ανακοίνωσε νωρίτερα το άνοιγμα καταφυγίων για την υποδοχή και φιλοξενία έως και 62.100 ανθρώπων, παρά τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η περιοχή των ΗΠΑ. Ήδη στο Πουέρτο Ρίκο οι κάτοικοι έχουν αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και οχυρώνουν τα σπίτια τους με ξύλα.

Ο Ρουσελιό χαρακτήρισε τον τυφώνα Ίρμα πιο επικίνδυνο από τον Χάρβεϊ προειδοποιώντας πως το πέρασμα του ενδέχεται να είναι «καταστροφικό» για το Πουέρτο Ρίκο που δεν έχει χτυπηθεί από τέτοιας κλίμακας καιρικά φαινόμενα: «Είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τον Χάρβεϊ. Το μπορεί να είναι καταστροφικό και ισοπεδωτικό».

Συναγερμός στη

Οι ΗΠΑ βρίσκονται ξανά στο «μάτι» ενός νέου τυφώνα, πριν προλάβουν να συνέλθουν από το καταστροφικό περασμα του «Χάρβεϊ» στο , που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 42 ανθρώπων και προκάλεσε ζημιές που εκτιμώνται στα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη , το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

Την ίδια ώρα ετοιμάζεται να κλείσει το βράδυ και το διεθνές αεροδρόμιο Key West της Φλόριντα εν αναμονή του τυφώνα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές του αεροδρομίου.  Η τελευταία πτήση της Delta Airlines αναμένεται να αναχωρήσει για την Ατλάντα.

Οι κάτοικοι στο Μαϊάμι και στις άλλες παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και να προμηθευτούν με τα απαραίτητα πρώτης ανάγκης, ενώ έχει δοθεί οδηγία να είναι σε επι καθώς αναμένεται να δοθεί ειδοποίηση για μεταφορά στα καταφύγια.

 

 

Πηγή: eleftherostypos.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση