Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη στήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες να δοθεί προτεραιότητα στη μάχη κατά του κορωναϊού

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την πρόταση να αναβληθεί κατά ένα έτος η ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Αυτό θα επιτρέψει σε όλους τους βασικούς φορείς —τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα υγείας και τους οικονομικούς φορείς— να αφοσιωθούν στη μάχη κατά της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωναϊού, κάτι που αποτελεί βασική θέση για τον καθορισμό του χρόνου άρσης των μέτρων περιορισμού καθώς τα κράτη μέλη επιστρέφουν σε ανάκαμψης.

Η εγκριθείσα τροπολογία λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για αυξημένη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να εγγυάται την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών έως ότου αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία.

Ο  Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν ταχύτατα την πρόταση να αναβληθεί κατά ένα έτος η ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στις βιομηχανίες ιατρικού εξοπλισμού τη δυνατότητα να κατευθύνουν όλη την ενέργειά τους εκεί που χρειάζεται: στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει όλα τα απαραίτητα για να στηρίξει τα συστήματα υγείας την που το χρειάζονται».

Η  Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την υγεία και για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε: «Η χθεσινή έγκριση θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους μας, σε αυτή την περίοδο κρίσης, να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στα πλέον κρίσιμα ζητήματα και να εξασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας. Αποδεικνύεται έτσι σαφώς ότι παραμένουμε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με όλα τα δυνατά μέσα, έχοντας πάντα την ασφάλεια των ασθενών ως πρωταρχικό στόχο. Ευχαριστώ το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την ταχύτατη έγκριση, τη συνεργασία και την αποτελεσματική διεκ αυτής της επείγουσας πρότασης».

Η κρίση του κορωναϊού έχει αυξήσει τη ζήτηση για ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ζωτικής σημασίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω δυσκολίες ή κίνδυνοι ενδεχόμενων ελλείψεων ή καθυστερήσεων στην προμήθεια τέτοιων προϊόντων εξαιτίας περιορισμών στις δυνατότητες των αρχών ή των οργανισμών ς της συμμόρφωσης που σχετίζονται με την εφαρμογή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Για τον λόγο αυτόν, η εγκριθείσα τροποποίηση αναβάλλει την εφαρμογή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατά ένα έτος, έως τις 26 Μαΐου 2021. Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα εξακολουθήσουν να εγγυώνται την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

 

Κορωναϊός: Η ΕΕ βοηθάει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα του αθλητισμού

 Η ΕΕ βοηθάει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού στον τομέα του αθλητισμού.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν στις 21 Απριλίου 2020, οι υπουργοί Αθλητισμού της ΕΕ αντάλλαξαν πληροφορίες για τις δράσεις στήριξης των αθλητών, των συλλόγων, των αθλητικών ομοσπονδιών και οργανώσεων, τη στήριξη των θέσεων εργασίας στον κλάδο, καθώς και τη γενικότερη προώθηση της σωματικής άσκησης υπό τις σημερινές εξαιρετικές συνθήκες.

Η Επιτροπή περιέγραψε τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει για την παροχή βοήθειας και κάλεσε τα κράτη μέλη να τα χρησιμοποιήσουν για τον τομέα του αθλητισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονoϊού (CRII), το μέσο στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (SURE) και το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η  Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, η οποία είναι αρμόδια για τον αθλητισμό, δήλωσε σχετικά: «Ο αθλητισμός μάς διδάσκει την ανθεκτικότητα και την πειθαρχία, αλλά και την αλληλεγγύη και το πώς να δρούμε ως ομάδα. Θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για να διευκολύνουμε την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών. Στην παρούσα κρίση θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε υπάρχοντα εργαλεία, όπως το Erasmus+ και η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, για να βοηθήσουμε τον τομέα του αθλητισμού, παράλληλα όμως θα πρέπει να επινοήσουμε και καινοτόμους λύσεις. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση». 

Τα κράτη μέλη χαιρέτισαν τις συντονιστικές προσπάθειες της Επιτροπής και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία της Επιτροπής #BeActiveAtHome.

 

Κορωναϊός: Η ΕΕ κινητοποιεί επιπλέον βοήθεια για τα Δυτικά Βαλκάνια

 Κατόπιν αιτήματος για παροχή βοήθειας το οποίο απηύθυνε η Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, η Αυστρία προσέφερε και απολυμαντικά χεριών. Η ΕΕ συντονίζει και συγχρηματοδοτεί την αποστολή της βοήθειας στην Αλβανία.

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι που βλέπω νέες χειρονομίες ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, εντός και εκτός της ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να υπερβούμε αυτή την πανδημία. Ευχαριστώ την Αυστρία για τη γενναιοδωρία της. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών συνεχίζει να εργάζεται νυχθημερόν για να στηρίξει τα κράτη μέλη».

Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Αυστρία αποστέλλει επίσης , απολυμαντικά και άλλα είδη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Μολδαβία. Επίσης, θα αποστείλει μέσω του Μηχανισμού στη κουβέρτες, στρώματα και σκηνές για μετανάστες που βρίσκονται στη χ.

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή, μεταξύ άλλων και με χρηματοδοτική συνδρομή.   

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση