Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καναδάς: Σαρωτική νίκη του Φιλελεύθερου Τριντό
Καναδάς: Σαρωτική νίκη του Φιλελεύθερου Τριντό

Καναδάς: Σαρωτική νίκη του Φιλελεύθερου Τριντό

ΒΑ. Απροσδόκητη νίκη εξσφάλισε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τριντό στις της Δευτέρς στον Καναδά, ανατρέποντας τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ.

Την ήττα του παραδέχθηκε χθες το πρωί ο Χάρπερ, υποβάλλοντας την παραίτησή του από την του κόμματος και δίνοντας έτσι τέλος σε εννέα χρόνια δικής του διακυβέρνησης της χώρας.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι κεντροαριστεροί Φιλελεύθεροι απέδειξε ότι το μήνυμα μεταρς και η νεανική του 43χρονου Τριντό έπεισαν τους ψηφοφόρους. «Φίλοι μου, νικήσαμε τον φόβο χάρη στην ελπίδα. Νικήσαμε τον κυνισμό με σκληρή δουλειά. Νικήσαμε τον αρνητισμό και τη διχαστική με θετικό μήνυμα, που φέρνει τους Καναδούς πιο κοντά», είπε ο Τριντό μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μόντρεαλ.

Ο Τζάστιν Τριντό, γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά Πιερ Τριντό, δεσμεύθηκε να επιτρέψει στη χώρα να εμφανίσει έλλειμμα 10 δισ. δολαρίων τον χρόνο, για τα επόμενα τρία οικονομικά έτη, με στόχο να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής και να βοηθήσει στην τόνωση της αναιμικής οικονομικής ς.

Ο Τριντό έχει επίσης υποσχεθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις της Οτάβα με την Ουάσιγκτον, να αποσύρει τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις από την επιχείρηση κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και να δώσει έμφαση στην καταπολέμηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Οι Συντηρητικοί γίνονται πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση στην ομοσπονδιακή Βουλή της Οτάβα, με τους αριστερούς Νέους Δημοκράτες να έρχονται τρίτοι σε έδρες.

Η γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ αποτυπώνει ξεκάθαρα την υποχώρηση της επιρροής των Νέων Δημοκρατών. Εκεί, το κόμμα του Χάρπερ πέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, ενώ το αυτονομιστικό Μπλοκ Κεμπεκουά αύξησε τη δύναμή του, από δύο σε δέκα έδρες. Παρ' όλα αυτά, ο ηγέτης του Μπλοκ, Ζιλ Ντισέπ, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην τοπική Βουλή.

Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1971, όταν ο πατέρας του ήταν ήδη , απολαμβάνοντας τα πρώτα χρόνια του φαινομένου της «τριντομανίας».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση