Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Καλιφόρνια: Νομιμοποίηση της ευθανασίας για άτομα σε τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας
Καλιφόρνια: Νομιμοποίηση της ευθανασίας για άτομα σε τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας

Καλιφόρνια: Νομιμοποίηση της ευθανασίας για άτομα σε τελευταίο στάδιο ανίατης ασθένειας

Η αυτοκτονία με τη βοήθεια ιατρών νομιμοποιήθηκε στην όταν ο κυβερνήτης της πολιτείας Τζέρι Μπράουν (Δημοκρατικό ) υπέγραψε ένα σχέδιο νόμου χθες, παρά τη σφοδρή αντίδραση μερικών θρησκευτικών οργανώσεων και άλλων ομάδων που αφορούν τα δικαιώματα ατόμων με ειδικές ανάγκες (Αμεα).

Ο νόμος βασίζεται σε παρόμοια νομοθεσία στην επίσης δυτικής πολιτεία Όρεγκον και επιτρέπει σε γιατρούς να συνταγογραφήσουν φάρμακα που θα φέρουν σε τέλος τη ασθενών, υπό τον όρο ότι δύο συνυπογράψουν ότι ένα άτομο έχει μόνο έξι μήνες ς ακόμα και ότι ο ασθενής έχει σώας τας φρένας.

Σε μια σπάνια κίνηση αιτιολογώντας την υπογραφή ενός νόμου, ο Μπράουν, πρώην σπουδαστής σε ρωμαιοκαθολική σχολή ιερέων, είπε ότι εξέτασε ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά του μέτρου, το οποίο καθιστά την την πέμπτη αμερικανική πολιτεία να νομιμοποιήσει την ευθανασία για που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο μιας ανίατης ασθένειας. Οι άλλες είναι, εκτός από την Όρεγκον που αναφέρθηκε παραπάνω, η επίσης δυτική πολιτεία , η Μοντάνα (κεντρική πολιτεία) και το Βερμόντ (ανατολικές ΗΠΑ).

“Δεν ξέρω τί θα έκανα αν πέθαινα μέσα σε παρατεταμένο και βασανιστικό πόνο,” είπε ο Μπράουν. “Είμαι σίγουρος όμως πως θα ήταν παρηγοριά να είμαι σε θέση να εξετάσω τις επιλογές που μου δίνει αυτός ο νόμος. Και δεν θα αρνιόμουν το δικαίωμα αυτό σε άλλους.”

Η πρόταση νόμου πέρασε στη βουλή αντιπροσώπων το Σεπτέμβριο και υπολείπονταν η υπογραφή του κυβερνήτη για να νομιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το νόμο, που τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου, είναι κακούργημα να πιεστεί κάποιος να ζητήσει ή να πάρει τα σχετικά φάρμακα.

Οι υπερασπιστές της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας είχαν προσπαθήσει για δεκαετίες να πείσουν την πολιτεία να νομιμοποιήσει την ως μέθοδο να βοηθήσουν άτομα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου και άλλους να πεθάνουν με λιγότερο πόνο και να υποφέρουν λιγότερο, αλλά είχαν αποτύχει έξι φορές ως τώρα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση