Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ιταλός υπ. οικονομικών: Αποκλείεται κούρεμα καταθέσεων
Ιταλός υπ. οικονομικών: Αποκλείεται κούρεμα καταθέσεων

Ιταλός υπ. οικονομικών: Αποκλείεται κούρεμα καταθέσεων

Ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Παντοάν αποκλείει  κούρεμα καταθέσεων αυτή τη στιγμή  μέσα από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Rainews 24», στο πλαίσιο της συνόδου των κρατών της G20 που γίνεται στην νοτιοανατολική Κίνα τη στιγμή που η Ρώμη προσπαθεί να «σώσει» την Monte dei Paschi ,την 3η μεγαλύτερη Ιταλική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το ΑΘΗΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο Ιταλός υπουργός διεμήνυσε σε όλους ότι «Το σύστημα των ιταλικών τραπεζών είναι στέρεο, αν και φυσικά, εξέρχεται μιας μακράς ύφεσης η οποία κόστισε στην Ιταλία το 10% του ΑΕΠ της υπουργός» αποκλείοντας κατηγορηματικά  το ενδεχόμενο «να καταστεί αναγκαία, στην φάση αυτή, προσφυγή σε κούρεμα καταθέσεων σε ό,τι αφορά τις ιταλικές » σε αυτή τη φάση.  Πρόσθεσε ακόμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη με την  «εποικοδομητικός διάλογος», σε ό,τι αφορά την ευελιξία που σχετίζεται με τη νομοθεσία για τραπεζικούς οργανισμούς.

Το ΔΝΤ ήδη έχει εκφράσει τις ανησυχίες του την προηγούμενη εβδομάδα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών ενώ  η κυβέρνηση της Ιταλίας ήδη σχεδιάζει την διάσωση της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης  Τράπεζας στη γείτονα χώρα  ενόψει  της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των πανευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τους Financial Times. Σύμφωνα με αναλυτές  η Ρώμη ανησυχεί πως η Monte dei Paschi δεν θα περάσει τα stress tests και θέλει να προλάβει ενδεχόμενο ξέσπασμα πανικού

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι  ιταλικές  βρίσκονται στο κόκκινο από τις αρχές του  και αποτελούν  δυνητικό συστημικό κίνδυνο για το Ευρωσύστημα . Πιο συγκεκριμένα από τα 900 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων σε ολόκληρη την , τα 360 δισ. ευρώ αφορούν στις ιταλικές τράπεζες εκ των οποίων τα  210 δισ. ευρώ αφορούν που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν…

Πραγματικό γεγονός είναι ότι  πολλά κόκκινα δάνεια  διαρκώς αυξάνονται και σε συνδυασμό με την αδύναμη κεφαλαιακή διάρθρωση όπου δεν είναι σε θέση να απορροφούν τις ζημιές τους, η ιταλική κυβέρνηση αναζητά ρεαλιστικές λύσεις από κοινού με την Ευρωπαική Επιτροπή  (σύστημα Atlante, ένα ιδιωτικό διάσωσης που χορηγεί κρατικές εγγυήσεις – συγκεκριμένου ύψους- και αυξάνει την αξία των προς πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Η αβεβαιότητα κλιμακώθηκε μετά το . Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος έχει σημειώσει πτώση 30% μετά το , αυξάνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο 57% σύμφωνα με  επίσημες εκτιμήσεις.

 

Επιμέλεια- ρεπορτάζ: Ματίνα Μανδαλάκη

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση