Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Ιταλία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Σενάρια «τρόμου» στη Βρετανία

Ανεξέλεγκτη παραμένι η διασπορά του κορωνοΐού στην Ιταλία, παρά τα αυστηρότατα μέτρα κατά της διάδοσής του και τη επιβολή «κόκκινης ζώνης» σε όλη τη χώρα.

Τα τα στην Ιταλία πλέον ανέρχονται σε σε 15.113 ενώ μέχρι χθες ήταν 12.462. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.016, ενώ ο χθεσινός απολογισμός ήταν 827 νεκροί.

Στην Λομβαρδια συνολικά υπάρχουν 8.725 τα και 744 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1.947 και οι νεκροί, συνολικά, 146.

Στο δε σημειώθηκαν 1.384 μεταδόσεις και υπάρχουν 32 νεκροί.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, έως και 10.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με κορυφαίο επιστημονικό σύμβουλο.

«Αυτή τη στιγμή καταμετράμε περίπου 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο και περισσότεροι από 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εάν υπολογίσετε τι σημαίνει πραγματικά αυτό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μεταξύ 5000-10.000 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτή τη στιγμή» επισήμανε ο ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 29% στα 590 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους 10, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Δραματικές ώρες στην Ιταλία: Κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα στη χώρα, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Κόντε, θα κλείσουν μπαρ, σε όλη την Ιταλία.

Επίσης, λουκέτο θα μπει και σε εστιατόρια που δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα τηρείται απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε τα εξής:

«Προχωρούμε βαθμιαία και τώρα κάνουμε νέο βήμα. Η Ιταλία μένει μια ενιαία ζώνη, αλλά θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση στα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Θα μπορούν, όμως, να γίνονται παραδόσεις κατ΄οίκον. Ζητάμε την αύξηση της τηλε-ς, ενώ οι βιομηχανίες πρέπει να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι δημόσιες μεταφορές και άλλες βασικές υπηρεσίες, όπως τα ταχυδρομεία.

Ο κανόνας παραμένει ο ίδιος: περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όσο μπορούμε. Βέβαια, έχουμε επίγνωση ότι μόλις αρχίσαμε να αλλάζουμε τις συνήθειές μας και ότι για να δούμε αποτέλεσμα, θα χρειαστούν περίπου δυο εβδομάδες. Ακόμη και αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε και άλλα μέτρα. Σύντομα, δε, θα ορίσω ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον τομέα της υγείας. Αν όλοι μας σεβαστούμε τους κανόνες αυτούς, θα βγούμε πιο γρήγορα από την κατάσταση συναγερμού. Η συλλογικότητα είναι και η δύναμη της χώρας μας».

Έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό και στην Τουρκία

Ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον κορωνοϊό στην Τουρκία.

Τα μέτρα αποφασίστηκαν  μετά την ανακοίνωση, χθες, ότι εντοπίστηκε ένα κρούσμα στην χώρα – έναν άνδρα που ήρθε από Ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες- και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει την προσβολή από τον κορωνοϊό «πανδημία».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα της Τουρκίας (δημοτικά, και λύκεια) για μια εβδομάδα. Επίσης αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι όλος οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους.

Ο κ. Καλίν συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.

Στο μεταξύ, πολλοί δήμοι έλαβαν ήδη μέτρα κατά του κορωνοϊού. Ο δήμος Κων/πολης έκλεισε τα θέατρα του δήμου και την αίθουσα συναυλιών, ενώ ανέστειλε μέχρι το τέλος του μήνα τις εκδηλώσεις στα μουσεία του δήμου και τις επισκέψεις στα μουσεία.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι άδειες στον στρατό για το σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ πολλοί πολίτες στην Τουρκία αποφεύγουν πλέον να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας και επιλέγουν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους. Λόγω αυτού η κίνηση στους δρόμους κυρίως της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί κατά 60%.

Εργασίες απολύμανσης άρχισαν σε δημόσια κτίρια και υπηρεσίες. Η αίθουσα συνεδριάσεων της τουρκικής Εθνοσύνελευσης και ο χώρος επισκεπτών απολυμάνθηκαν χθες τη νύχτα από ειδικά συνεργεία καθαρισμού. Επίσης απολυμαίνονται το και τα αστικά λεωφορεία.

Ελλείψεις παρατηρήθηκαν στα φαρμακεία και περιπτώσεις υπερτιμολόγησης σε βασικά υλικά απολύμανσης όπως κολώνιες, αντιβακτηριδιακές μάσκες και αντισηπτικά.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, που ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική θρησκεία στην Τουρκία, απάντησε στο ερώτημα αν είναι επιτρεπτή η χρήση ουσιών όπως το οινόπνευμα που περιέχεται στην κολώνια και τα αντιβακτηριακά απολυμαντικά χεριών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Με σημερινή ανακοίνωση η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων απάντηση ότι «είναι επιτρεπτή χρήση αλκοολούχων ουσιών εφόσον πρόκειται για καθαρισμό». Ως γνωστόν, η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει αυστηρά στους πιστούς της τη χρήση αλκοόλ.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση