Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε ο Πάολο Τζεντιλόνι
Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε ο Πάολο Τζεντιλόνι

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε ο Πάολο Τζεντιλόνι

Ο εντολοδόχος πρωθ της Ιτλίς Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από την κάτω Βουλή, λίγη ώρα αφού παρουσίασε το περιορισμένο πρόγραμμά του.

Υπέρ ψήφισαν 368 βουλευτές, ενώ κατά εκφράσθηκαν 105. Στην ψηφοφορία και στην συζήτηση που προηγήθηκε δεν πήραν μέρος, όμως, οι εκπρόσωποι του Κινήματος Πέντε Αστέρων, της Λέγκας του Βορρά και η ομάδα βουλευτών που ανήκαν στις παρατάξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι.

Αύριο το απόγευμα, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική γερουσία. Θεωρείται πολύ πιθανό η πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει να είναι οριακή, καθώς δεκαοκτώ γερουσιαστές οι οποίοι ανήκαν στις παρατάξεις των Μόντι και Μπερλουσκόνι –και σε αυτή την περίπτωση– δεν αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Αιτία της απόφασής τους είναι ότι κανένα μέλος της ομάδας «Αla-Scelta Civica», (Ala-Επιλογή Πολιτών), δεν ορίστηκε , στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο πρώην της χώρας έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι έπειτα από τη βαριά ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ορκίστηκε χθες το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας η 64η μεταπολεμική κυβέρνηση της χώρας, υπό τον νέο πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με τη σύνθεση της απερχόμενης, αλλά τα κοινοβουλευτικά της ερείσματα έχουν συρρικνωθεί μετά την αποχώρηση του κόμματος Ala του Ντένις Βεντρίνι και των επιγόνων του πρώην πρωθυπουργού Μόντι.

Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των παραγόντων της αγοράς, αμετακίνητος παρέμεινε ο τεχνος υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, που διαχειρίζεται το άκρως κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Ο Αντζελίνο Αλφάνο, που είχε εγκαταλείψει την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ώστε να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, προήχθη χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Λούκα Λότι, δεξί χέρι του Ρέντσι, αρκέστηκε στο υπουργείο Αθλητισμού, διαψεύδοντας τη φημολογία για τοποθέτησή του στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης ή στη θέση πολιτικού υπευθύνου των μυστικών υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, τον ρόλο «ματιών» του Ματέο Ρέντσι στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει η πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στενή σύμμαχος του Ρέντσι, Μαρία Ελενα Μπόσκι. Η συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία είχε αναλάβει η Μπόσκι, ναυάγησε στο δημοψήφισμα της περασμένης Kυριακής και το υπουργείο της καταργήθηκε, αλλά η ίδια μετακόμισε στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση θα αναλάβει αμέσως καθήκοντα με όλες τις δυνάμεις της», δήλωσε χθες ο Τζεντιλόνι κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν οι ψηφοφορίες για χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης από τη βουλή και τη γερουσία, ενώ ο Τζεντιλόνι θα βρεθεί στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η αποχώρηση της Ala-Sc δεν θα επηρεάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί στην κεντρική επιτροπή του Δημοκρατικού τος η πρόταση στήριξης της νέας κυβέρνησης πέρασε ομόφωνα, άρα και με στήριξη της μειοψηφίας», έγραψε χθες η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα». «Αλλά, στο παρελθόν ο Βεντρίνι και οι δικοί του χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές ως μπαλαντέρ της κυβέρνησης απέναντι σε διαφωνούντες βουλευτές. Τώρα πια, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να προσφεύγει σε αυτή την εξωτερική υποστήριξη», προσέθεσε η εφημερίδα. Ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία, οι Ντένις Βεντρίνι και Ενρίκο Τζανέτι (ως τώρα ) δεν αναφέρθηκαν στο καθοριστικό γεγονός της μη υπουργοποίησής τους αλλά στηλίτευσαν «τις προθέσεις της κυβέρνησης να διατηρήσει το status quo, να γίνει δηλαδή μια δεύτερη κυβέρνηση Ρέντσι».

Αντιθέτως, οι σχολιαστές του ινστιτούτου Eurointelligence εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση θα διαφοροποιηθεί κάπως από την απερχόμενη. «Προσδοκούμε ότι ο Τζεντιλόνι θα έχει πολύ πιο ήπιο στυλ διακυβέρνησης και θα είναι πολύ πιο συνεννοήσιμος απ' ό,τι ο Ρέντσι. Θα είναι πιο εύκολο να του ειπωθεί να συμμορφωθεί στα δημοσιονομικά και πολύ πιο απίθανο να απειλήσει με βέτο όπως έκανε πρόσφατα ο Ρέντσι», σημείωσε το ινστιτούτο. «Ο Ρέντσι είχε δύο πλεονεκτήματα. Ηταν χαρισματικός και τουλάχιστον κατανοούσε την ανάγκη για αλλαγή – αν και θεωρούμε ότι είχε λάθος προτεραιότητες. Με τον Τζεντιλόνι μπορούμε να περιμένουμε άλλους 18 μήνες αδράνειας στην πιο ευάλωτη χώρα της Ευρωζώνης». προσέθεσαν, εκτιμώντας ότι με την πορεία αυτή «αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες εκλογικής νίκης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ίσως σε συμμαχία με άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα».

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της εταιρείας ScenariPolitici για λογαριασμό της ιταλικής Ηuffington Post δικαίωσε τους σχεδιασμούς του Ματέο Ρέντσι για πολιτική επάνοδο, καθώς 52% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού τος επιθυμούν να είναι αυτός ο υποψήφιος πρωθυπουργός της παράταξης, με συντριπτική διαφορά από τον δεύτερο. Παράλληλα, όμως, η ίδια δημοσκόπηση προβλέπει νίκη του Κινήματος Πέντε Αστέρων στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ανεξαρτήτως αν αντίπαλος του Μπέπε Γκρίλο θα είναι η Κεντροδεξιά ή η .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση