Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ιταλία: Νίκη των αυτονομιστών σε Βένετο και Λομβαρδία
Ιταλία: Νίκη των αυτονομιστών σε Βένετο και Λομβαρδία

Ιταλία: Νίκη των αυτονομιστών σε Βένετο και Λομβαρδία

Οι των πλούσιων ιταλικών περιφερειών του Βένετο και της Λομβαρδίας τάχθηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εκχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας σ' αυτές στο συμβουλευτικού χαρακτήρα δημο που διεξήχθη την , η συμμετοχή στο οποίο δίνει στους περιφερειάρχες τους δικαίωμα να διαπραγματευθούν από θέση ισχύος με τη Ρώμη.

Το δημο, η οργάνωση του οποίου δεν απασχόλησε ιδιαίτερα για πολύ καιρό, απέκτησε ξαφνικά ιδιαίτερη πολιτική σημασία μετά την για την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας και τα επακόλουθά της, αν και οι οργανωτές του δεν έπαυαν να επαναλαμβάνουν χθες βράδυ την προσήλωσή τους στην ενότητα της ς.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, οι τάχθηκαν κατά 95% υπέρ του ναι στη Λομβαρδία, ενώ στο Βένετο το ποσοστό του ναι ήταν ακόμη υψηλότερο, 98%. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ανήλθε στο 40% και στο 57% αντίστοιχα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι είχε δηλώσει πως θα θεωρούσε μια συμμετοχή πάνω από το 34%. Στο Βένετο, η δεν θα θεωρείτο έγκυρη εάν δεν ξεπερνιόταν το όριο του 50%.

Ο περιφερειάρχης στο Βένετο Λούκα Τζάια είδε στο αποτέλεσμα ένα θεσμικό «Μπιγκ Μπανγκ» και πρόσθεσε ότι την αυτονομία επιθυμεί «όλος ο » κι όχι μόνο οι υποστηρικτές ενός κόμματος.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση