Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά
Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά

Το χρονικό ενός προνγγελθέντος πολιτικού θριάμβου για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί ολοκληρώθηκε χθες, στη , με μια ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Υστερα από έναν μαραθώνιο εντατικών, συχνά ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, που κράτησαν 18 ημέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, , Γαλλία, ) και του ανακοίνωσαν την αίσια έκβαση της διαδικασίας.

«Η συμφωνία σηματοδοτεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην επιδίωξή μας για έναν πιο ασφαλή, πιο εποικοδομητικό και πιο ελπιδοφόρο κόσμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτή η συμφωνία προσφέρει μια ευκαιρία να κινηθούμε προς μια νέα κατεύθυνση», προσέθεσε ο Αμερικανός ηγέτης, αναφερόμενος στις σχέσεις της χς του με το .

Οι δηλώσεις Ομπάμα μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ένδειξη ότι αρχίζουν να λιώνουν οι πάγοι ανάμεσα στην αμερικανική υπερδύναμη και την Ισλαμική , 36 χρόνια μετά την κρίση των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, που σηματοδότησε τη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο Χασάν Ρουχανί απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου υποστήριξε ότι «ο Θεός ανταποκρίθηκε στις προσευχές του έθνους μας» και ότι «όλοι οι στόχοι» της κυβέρνησής του επιτεύχθηκαν. «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος της τυραννίας εναντίον του έθνους μας και την έναρξη της συνεργασίας μας με τον κόσμο», προσέθεσε ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος από τη στιγμή που εξελέγη στο αξίωμά του, το 2013, καησε την επίτευξη συμφωνίας τον κεντρικό άξονα των προσπαθειών του.

Η συμφωνία προβλέπει δραστική αποκλιμάκωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για τα επόμενα 15 χρόνια, υπό αυστηρή διεθνή επίβλεψη. Κατ' αυτό τον τρόπο, οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις, που υποπτεύονται ενδεχόμενες στρατιωτικές εφαρμογές του προγράμματος, διασφαλίζουν ότι το Ιράν δεν θα βρεθεί, για μία τουλάχιστον δεκαετία, κοντά στο κατώφλι της ικανότητας κατασκευής ατομικής βόμβας.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση