Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ιστορική επίσκεψη Κέρι στο μνημείο της Χιροσίμα
Ιστορική επίσκεψη Κέρι στο μνημείο της Χιροσίμα

Ιστορική επίσκεψη Κέρι στο μνημείο της Χιροσίμα

Για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο της Χιροσίμα, εκφράζοντας τη «βαθιά συγκίνησή του» και καλώντας τον πρόεδρο της χώρας του, Μπαράκ Ομπάμα, να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Το μνημείο της Χιροσίμα «μάς υπενθυμίζει με σκληρό και πιεστικό τρόπο το καθήκον μας όχι μόνο να εξαλείψουμε την των πυρηνικών όπλων, αλλά και να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια στις προσπάθειες αποτροπής του ίδιου του πολέμου», έγραψε ο Τζον Κέρι στο βιβλίο των επισκεπτών.

Αν και ο επικεφαλής του δεν ζήτησε συγγνώμη για την αμερικανική ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945, ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ένας τόσο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τη μαρτυρική πόλη. «Αν και θα επανεξετάσουμε το παρελθόν και θα τιμήσουμε τα θύματα, αυτό το ταξίδι δεν αφορά το παρελθόν. Αφορά το παρόν και το », δήλωσε ο Τζον Κέρι στον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα. Λίγες ώρες αργότερα, εξομολογήθηκε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι «το στομάχι του έγινε κόμπος» από τα εκθέματα του μνημείου της Χιροσίμα, τα οποία μαρτυρούν την «απίστευτη κόλαση» της ατομικής βόμβας, που κόστισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων.

Ο Τζον Κέρι συνοδευόταν από τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, , Βρετανία, , Γερμανία, Ιταλία), οι οποίοι ολοκλήρωσαν χθες τη διήμερη σύνοδό τους στην ιαπωνική πόλη.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έλεγαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί και αυτός τη Χιροσίμα –κάτι που θα αποτελούσε κίνηση μεγάλου συμβολικού βάρους– τον επόμενο μήνα, οπότε θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του G7.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Βόλου ζητά ο #ΣΒΘΣΕ #ΣΒΘΣΕ - https://t.co/jcBCxSRRTd -

  • Δικογραφία για ηλεκτρονική απάτη #ηλεκτρονικήαπάτη - https://t.co/Ry6FRO09mK -

  • Ελευθερία των ΜΜΕ και πολυφωνία: Ξεκινάει πρόγραμμα παρακολούθησης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης… - https://t.co/TERC85BOdv -

"Αλιεύοντας" την είδηση