Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών με Ciudadanos – καταψηφίζουν Λαϊκό Κόμμα και Podemos
Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών με Ciudadanos – καταψηφίζουν Λαϊκό Κόμμα και Podemos

Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών με Ciudadanos – καταψηφίζουν Λαϊκό Κόμμα και Podemos

Το Σοσιλιστικό Κόμμ (PSOE) της Ισπανίας εξασφάλισε την Τετάρτη τη στήριξη του κεντρώου κόμματος Ciudadanos προκειμένου να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη , ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται να αίρει το πολιτικό στη χώρα.

Ο Σάντσεθ και ο ηγέτης του Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό , ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του PSOE Αντόνιο Ερνάνδο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το κεντρώο κόμμα θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ. Πρόκειται, όπως είπε, για μια προγραμματική συμφωνία για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» σε μια χώρα που έχει υπονομευτεί από τη .

Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα . Μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθηθούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης ενώ θα μπει τέλος στο καθεστώς ασυλίας των κοινοβουλευτικών και θα περιοριστούν στις δύο οι θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Με βάση τη συμφωνία οι 40 του Ciudadanos θα ψηφίσουν υπέρ του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντάς του συνολικά 130 ψήφους (μαζί με αυτούς του PSOE) σε σύνολο 350. Η στο κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί τη στήριξη ή την αποχή των άλλων κομμάτων και ιδίως του αριστερού Podemos που διαθέτει 65 .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση