Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών με Ciudadanos – καταψηφίζουν Λαϊκό Κόμμα και Podemos
Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών με Ciudadanos – καταψηφίζουν Λαϊκό Κόμμα και Podemos

Ισπανία: Συμφωνία Σοσιαλιστών με Ciudadanos – καταψηφίζουν Λαϊκό Κόμμα και Podemos

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας εξασφάλισε την Τετάρτη τη στήριξη του κεντρώου κόμματος Ciudadanos προκειμένου να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο η αυτή δεν φαίνεται να αίρει το πολιτικό στη χώρα.

Ο Σάντσεθ και ο ηγέτης του Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα υπέγραψαν το κείμενο της συμφωνίας, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του PSOE Αντόνιο Ερνάνδο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το κεντρώο θα ψηφίσει υπέρ της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ. Πρόκειται, όπως είπε, για μια προγραμματική για την «αναγέννηση της δημοκρατίας» σε μια χώρα που έχει υπονομευτεί από τη διαφθορά.

Στη συμφωνία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αυξήσεις στους φόρους και θα εγγυηθεί τα κοινωνικά δικαιώματα. Μέσω μιας συνταγματικής αναθεώρησης θα προωθηθούν επίσης μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της αυτοδιοίκησης ενώ θα μπει τέλος στο καθεστώς ασυλίας των κοινοβουλευτικών και θα περιοριστούν στις δύο οι θητείες του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Με βάση τη συμφωνία οι 40 του Ciudadanos θα ψηφίσουν υπέρ του Σάντσεθ για την πρωθυπουργία, εξασφαλίζοντάς του συνολικά 130 ψήφους (μαζί με αυτούς του PSOE) σε σύνολο 350. Η στο κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για την 1η Μαρτίου αλλά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό γιατί θα χρειαστεί τη στήριξη ή την αποχή των άλλων κομμάτων και ιδίως του αριστερού Podemos που διαθέτει 65 βουλευτές.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

  • #Κολωνός: Συνελήφθησαν ακόμη 7 άτομα για την υπόθεση μαστροπείας #Κολωνός - https://t.co/q28LAXTTPO -

  • Πρόγραμμα Επιστημονικής Ελληνογαλλικής Συνεργασίας #ΙΚΥ - https://t.co/yxJrtuteta -

"Αλιεύοντας" την είδηση