Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης – Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης
Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης – Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης – Ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο της Ισπανίας κατάφερε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

H εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας και την του πολιτικού αδιεξόδου των τελευταίων 10 μηνών στην χώρα.

Συνολικά έλαβε 170 “ναι”, 111 “κατά” και 68 βουλευτές απείχαν.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δήλωσε ότι θα ορίσει τη νέα κυβέρνηση την προσεχή Πέμπτη.

«Θα ανακοινώσω την κυβέρνηση την Πέμπτη το απόγευμα και θα ορκιστούν την Παρασκευή. Έχω ήδη μιλήσει με τον βασιλιά (Φίλιππο)», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφος μετά την ψηφοφορία.

Νωρίτερα ο πρώην ηγέτης του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να μην αφήσει να κυβερνηθεί η χώρα από τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να ανακτήσει την του κόμματος.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, η προσωρινή του κόμματος αποφάσισε ότι μια ουδέτερη στάση είναι προτιμότερη προκειμένου να τεθεί τέρμα στην παραλυσία στην Ισπανία, η οποία δεν έχει νέα κυβέρνηση εδώ και δέκα μήνες. Τα τέσσερα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του υποψήφιου πρωθυπουργού.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υποστήριζε ότι το “όχι είναι όχι” στον συντηρητικό ηγέτη, κατηγορώντας τον για τις υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται το κόμμα του και για την πολιτική της λιτότητας που σημάδεψε την πρώτη θητεία του.

Όμως οι αντίπαλοί του στο εσωτερικό του PSOE φοβόντουσαν πως αυτό το μπλοκάρισμα θα οδηγούσε σε τρίτες εκλογές μέσα σε ένα χρόνο και σε απώλεια ψήφων για το κόμμα. Οι σοσιαλιστές υπέστησαν μεγάλες εκλογικές ήττες αφότου ο Σάντσεθ ανέλαβε την του κόμματος το 2014.

Η νέα κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θα έχει ως πρώτο και κυριότερο στόχο της να επιτύχει την αποδοχή του προϋπολογισμού του , στο πλαίσιο μιας προσπάθειας του ισπανικού κράτους να μειώσει το έλλειμμά του στο νούμερο που έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε ο τωρινός Οικονομικών της χώρας, Λουίς ντε Γκουίντος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από περικοπές, μία ρύθμιση που είναι απίθανο να έχει την αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία στην πλειοψηφία τους τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν την περίοδο της οικονομικής ς που βίωσε η χώρα. Μολαταύτα, η στήριξη από άλλα κόμματα θα είναι αναγκαία για το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος, για να περάσει τον προϋπολογισμό είναι αναγκαίο να επιτύχει απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση