Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές της Καταλονίας
Ισπανία: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές της Καταλονίας

Ισπανία: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές της Καταλονίας

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και το 47,% των ψήφων, στις περιφερειακές που διεξήχθησαν χθες, μια που παρουσιάζουν ως εντολή για να οδηγήσουν την πλούσια περιοχή της ς στην απόσχιση.

Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, το ψηφοδέλτιο “Μαζί για ναι”, ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, “Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας” (CUP), κερδίζει 10 έδρες.

Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135. Σε ποσοστό, τα δύο συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της περιφερειακής ς Αρτούρ Μας διεκσε τη νίκη. “Το ‘ναι' κέρδισε, η δημοκρατία κέρδισε. Έχουμε μια δημοκρατική εντολή (…) έχουμε μια τεράστια νομιμότητα για να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας”, δήλωσε μπροστά σε γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε απέναντι από την έδρα του συνασπισμού και οι υποστηρικτές του υψώνοντας σημαίες της Καταλονίας δεν σταματούσαν να γιορτάζουν τη νίκη.

Ο Μας έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση νίκης, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θα οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία το το αργότερο.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες εκείνο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012, ένα ρεκόρ γι αυτό το είδος ψηφοφορίας στην περιοχή. Ο Αρτούρ Μας υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις αυτές σε δημο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση