Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές της Καταλονίας
Ισπανία: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές της Καταλονίας

Ισπανία: Νίκη των αυτονομιστών στις εκλογές της Καταλονίας

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και το 47,% των ψήφων, στις περιφερειακές που διεξήχθησαν χθες, μια που παρουσιάζουν ως εντολή για να οδηγήσουν την πλούσια περιοχή της Ισπανίας στην απόσχιση.

Μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, το ψηφοδέλτιο “Μαζί για ναι”, ο μεγαλύτερος αποσχιστικός συνασπισμός, λαμβάνει 62 έδρες. Το άλλο αποσχιστικό ψηφοδέλτιο, της άκρα αριστεράς, “Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας” (CUP), κερδίζει 10 έδρες.

Συνολικά οι 72 έδρες τους ξεπερνούν την απόλυτη πλειοψηφία των 68 σε σύνολο 135. Σε ποσοστό, τα δύο ψηφοδέλτια συγκέντρωσαν το 47,8% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας διεκδίκησε τη νίκη. “Το ‘ναι’ κέρδισε, η δημοκρατία κέρδισε. Έχουμε μια δημοκρατική εντολή (…) έχουμε μια τεράστια νομιμότητα για να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας”, δήλωσε μπροστά σε γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί σε πλατεία απέναντι από την έδρα του συνασπισμού και οι υποστηρικτές του υψώνοντας σημαίες της Καταλονίας δεν σταματούσαν να γιορτάζουν τη νίκη.

Ο Μας έχει υποσχεθεί ότι σε περίπτωση νίκης, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του θα οδηγήσουν την Καταλονία στην ανεξαρτησία το 2017 το αργότερο.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 77%, υπερβαίνοντας κατά 10 μονάδες εκείνο των τελευταίων περιφερειακών εκλογών το 2012, ένα ρεκόρ γι αυτό το είδος ψηφοφορίας στην περιοχή. Ο Αρτούρ Μας υπερηφανεύτηκε ότι κατάφερε να μετατρέψει τις αυτές σε δημοψήφισμα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση