Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Εκτός κυβέρνησης αφήνει το Podemos ο Πέδρο Σάντσεθ
Ισπανία: Εκτός κυβέρνησης αφήνει το Podemos ο Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Εκτός κυβέρνησης αφήνει το Podemos ο Πέδρο Σάντσεθ

Την περασμένη Παρασκευή, ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ αναδείχθηκε πρωθ, αν και το κόμμα του, το PSOE, διαθέτει μόλις 84 σε σύνολο 350.

Βασικό ρόλο στην επιτυχία του διαδραμάτισε το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το οποίο υπερψήφισε, με τους 43 βουλευτές του, την πρόταση δυσπιστίας του Σάντσεθ κατά του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Χθες όμως έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση που αναμένεται να ανακοινώσει ο Σάντσεθ μέσα στο ερχόμενο διήμερο δεν θα περιλαμβάνει υπουργούς του , παρά τη ρητώς εκπεφρασμένη επιθυμία του αριστερού κόμματος. Το ενδεχόμενο υπουργοποίησης στελεχών του Podemos απέκλεισε, σε τηλεοπτική συνέντευξή της, η Αδριάνα Λάστρα, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του PSOE. «Θα είναι μια κυβέρνηση αροσωπευτική, κατά κύριο λόγο σοσιαλιστική», προσέθεσε η Λάστρα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ανατεθούν κάποια χαρτοφυλάκια σε ανεξάρτητους.

Την απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε η Νοέλια Βέρα, εκπρόσωπος Τύπου του Podemos. «Του είπαμε ότι είναι δυνατή η συγκρότηση μιας θαρραλέας, σταθερής κυβέρνησης με 156 βουλευτές, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν είναι επιλογή του Πέδρο Σάντσεθ», ανέφερε σχετικά. Πολιτικοί αναλυτές στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ έχει μικρό προσδόκιμο επιβίωσης.

Ήδη, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τον ήδη ψηφισμένο προϋπολογισμό στη Γερουσία, όπου διατηρεί την πλειοψηφία, κάτι που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη του νέου πρωθυπουργού. Ενας δεύτερος παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι το Καταλανικό. Τα αυτονομιστικά κόμματα ψήφισαν την στον Ραχόι, βοηθώντας τον Σάντσεθ να γίνει πρωθ, και επιδιώκουν δι μαζί του για το σχέδιό τους που οδηγεί στην ανεξαρτησία. Ωστόσο, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, αν και είναι ανοικτός στον δι, απορρίπτει κατηγορηματικά την απόσχιση, ενώ, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του PSOE, δεν ήρθε σε κανενός είδους συναλλαγή με τους αυτονομιστές για να εξασφαλίσει την ψήφο τους.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση