Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές
Ισπανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Ισπανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Οι Ισπανοί άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται ότι θα σηματοδοτηθούν από μια επιστροφή της άκρας δεξιάς περισσότερο από 40 χρόνια μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθ Πέδρο Σάντσεθ είναι το φαβορί στις δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα υποχρεώσει όλα τα κόμματα να επιδιώξουν τον σχηματισμό συνασπισμών, σε ένα κοινοβούλιο που αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο κατακερματισμένο παρά ποτέ και στο οποίο επικρατεί η πόλωση εξαιτίας της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η άρχισε στις 9.00 π.μ. (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και θα τελειώσει στις 8.00 μ.μ. (21:00 ώρα Ελλάδας).

 

Αβέβαιο αποτέλεσμα

Tο αβέβαιο αποτέλεσμα αλλά και η πιθανότητα εισόδου της ακροδεξιάς στη Βουλή κυριαρχεί στις εκλογές της Κυριακής, τις πιο πολωμένες των τελευταίων δεκαετιών. Tα επικρατέστερα σενάρια που θα προκύψουν από τις ισπανικές κάλπες, στις οποίες προσέρχονται 37 εκατομμύρια πολίτες, προσεγγίζει το Associated Press με πέντε ερωτο – απαντήσεις.

Πως οδηγήθηκε στις εκλογές η Ισπανία.

Ο σοσιαλιστής πρωθ Πέδρο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο διαδεχόμενος τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι , ο οποίος εγκατέλειψε την , όταν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που ενέπλεκε σε υπόθεση διαφθοράς το κόμμα του.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ κατάφερε να σταθεί στην εξουσία για μικρό χρονικό διάστημα. Απέτυχε όμως να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό, τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγούμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τέσσερα χρόνια στην Ισπανία είναι το αποτέλεσμα της εμφάνισης νέων κομμάτων που δημιουργήθηκαν από την οργή που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θύμα της οποίας ήταν και η Ισπανία.

Η οικονομία έχει βεβαίως επιστρέψει σε ανάπτυξη, αλλά οι ημέρες που Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα μοιράζονταν το μεγαλύτερο τμήμα των εκλογικών λαφύρων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί

Ποιοι συμμετέχουν στις εκλογές.

Ο Σάντσεθ προηγείται , σύμφωνα με όλα τα δημοσκοπικά , αλλά το κατακερματισμένο τοπίο της ισπανικής ς σκηνής, δείχνει ότι ένας δυνάμεων από τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς, μαζί με το εξτρεμιστικό κόμμα της ακροδεξιάς VOX, θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα.

Το Λαϊκό Κόμμα συμπληρώνουν εκ δεξιών το φιλικό προς την ελεύθερη και τις επιχειρήσεις κόμμα των Ciudadanos και το εθνικιστικό VOX, το οποίο υπερασπίζεται τις ταυρομαχίες ως βασικό έθιμο της ισπανικής παράδοσης, είναι εχθρικό στα δικαιώματα των γυναικών και υπόσχεται να βάλει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση.

Από την άλλη πλευρά, ψηφοφόροι οργισμένοι με τα λιτότητας, φαίνεται να προσχωρούν στους Podemos, από τα άκρα αριστερά.

Περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων εμφανίζονταν αναποφάσιστοι καθώς ολοκληρωνόταν η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά .

Οι πιθανότητες της Αριστεράς.

Ακόμα και αν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, η ικανότητά τους να παραμείνουν στην εξουσία είναι πολύ πιθανό να εξαρτηθεί από συμμαχίες.

Ο Σάντσεθ έχει υπαινιχθεί ότι θα  μπορούσε τελικά να προσκαλέσει τους Podemos για να σχηματίσουν μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, σαν αυτή που κυβερνά την Πορτογαλία.

Υπάρχουν ωστόσο εικασίες ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να στραφούν προς την άλλη πλευρά, δηλαδή τους Κεντροδεξιούς Ciudadanos, αν και ο Σάντσεθ λέει ότι η επιλογή αυτή δεν είναι στα σχέδιά του.

Είναι όμως πιθανό ο Σάντσεθ να χρειαστεί να προσφύγει σε μερικά μικρά τοπικιστικά κόμματα, ζητώντας τη στήριξή τους.

Κεντροδεξιά συμμαχία;

Το VOX «απειλεί» να δώσει στο ισπανικό κοινοβούλιο τους πρώτους ανοιχτά, ακροδεξιούς βουλευτές, ύστερα από το 1980. Αντί να ακολουθήσουν την τακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να απομονώσουν το VOX ώστε οι ακραίοι να μείνουν έξω από κάθε κυβερνητικό σχηματισμό, τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Ciudadanos, ριζοσπαστικοποιούν τα μηνύματά τους για να αντλήσουν από την δεξαμενή των ψηφοφόρων του VOX.

Εκτιμάται δε, ότι τα τρία κόμματα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έχουν ήδη δείξει ότι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Τον Ιανουάριο το Λαϊκό Κόμμα, συμφώνησε με το VOX για τη στήριξή του, έτσι ώστε Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos, να σχηματίσουν κυβέρνηση στις τοπικές περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας.

Τι διακυβεύεται;

Η όποια νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρόνια ανεργία αλλά και με τα ελλειμματικά κονδύλια που προορίζονται για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όμως το πιο αποφασιστικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η οξύτατη πολιτική κρίση που προκαλεί το αίτημα της πλούσιας Καταλωνίας, για απόσχιση.

Οι Σοσιαλιστές υπερασπίζονται το υφιστάμενο μοντέλο διακυβέρνησης της Ισπανίας, που δίνει αυξημένες αυτονομίες σε περιφέρειες και τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Όμως και τα τρία κεντροδεξιά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από τον ογκούμενο κύμα οργής που υπάρχει στην Ισπανία, έναντι της Καταλωνίας, όταν ηγέτες της τελευταίας επιχείρησαν την απόσχιση πριν από δύο χρόνια.

Και τα τρία ασκούν κριτική στον Σάντσεθ για την έναρξη συνομιλιών με τους ηγέτες που τάσσονται υπέρ της απόσχισης, ενώ το VOX, έχει υποσχεθεί να αφαιρέσει κάθε περιφερειακή εξουσία, επαναποδίδοντάς τες στη Μαδρίτη.

  • Οι κάλπες ανοίγουν στις 9 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και κλείνουν στις 8 το απόγευμα ενώ λίγες ώρες αργότερα, θα υπάρχουν τα επίσημα αποτελέσματα.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση