Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισπανία: Αναστολή της καταλανικής αυτονομίας αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της η Βαρκελώνη
Ισπανία: Αναστολή της καταλανικής αυτονομίας αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της η Βαρκελώνη

Ισπανία: Αναστολή της καταλανικής αυτονομίας αν δεν ξεκαθαρίσει άμεσα τη στάση της η Βαρκελώνη

Η ισπανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της αυτόνομης καταλανικής περιφέρειας, εάν ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζδεμόν δεν απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα της ς για το αν έχει κηρύξει την ανεξαρτησία της ς από την , δήλωσε σήμερα ο Ισπανός .

Ο Πουτζδεμόν προέβη σε μία διφορούμενη κίνηση το βράδυ της Τρίτης, κηρύσσοντας συμβολικα την ανεξαρτησία, και καλώντας σε διαπραγματεύσεις τη λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, απογοητεύοντας σε μεγάλο βαθμό τους οπαδούς της απόσχισης.

Ο πρωθυπουργός της ς, Μαριάνο Ραχόι, του έχει δώσει διορία μέχρι τη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη θέση του, και στη συνέχεια μέχρι την Πέμπτη για να αλλάξει γνώμη, εφόσον επιμείνει στην προοπτική της απόσχισης, απειλώντας ότι θα αναστείλει την αυτονομία της ς, αν επιλέξει το σενάριο του διαζυγίου.

«Η απάντηση δεν πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία. Πρέπει να πει ‘ναι' ή ‘όχι'», δήλωσε συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope ο Ισπανός , Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, προσθέτοντας ότι «αν απαντήσει με διφορούμενο τρόπο, σημαίνει ότι δεν θέλει τον δι και άρα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση». Βάσει του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη μπορεί να αναστείλει την πολιτική αυτονομία μιας περιφέρειας αν παραβεί τον νόμο. Το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Ραχόι να αποπέμψει την καταλανική κυβέρνηση και να καλέσει σε βουλευτικές την περιφέρεια, δεν έχει ενεργοποιηθεί από την έγκριση του Συντάγματος του 1978, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση