Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου
Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Mετά την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας, το κοινό νόμισμα κυμαίνεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο. Η τουριστική της Ευρώπης ενδέχεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Goldman Sacks, μέχρι το τέλος του 2016, το ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου. Τι θα συμβεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε το ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της ς στην αγορά. Στόχος της Φρανκφούρτης είναι να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς το φάντασμα του αποπληθωρισμού παραμονεύει.
Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό 12ετίας έναντι του δολαρίου, προσεγγίζοντας την απόλυτη ισοτιμία, Η αξία του ευρώ να διαμορφώθηκε στα 1,05 δολάρια.
Οι ευρωπαϊκές μπορούν να γίνουν φθηνότερες και να προσελκύσουν ξένους καταναλωτές. Η ζήτηση για την ευρωπαϊκή παραγωγή θα αυξηθεί και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα των εξαγωγών.
Η τουριστική ενδέχεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Αρκετοί εκτιμούν ότι φέτος η Ευρώπη θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών από άλλες ηπείρους και ιδιαίτερα από τις και τη .
Υπάρχει μια πιθανότητα η αξία του ευρώ να βρεθεί κάτω από την απόλυτη ισοτιμία φέτος. Βρισκόμαστε ήδη κοντά στην απόλυτη ισοτιμία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα, ενώ η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Εάν αυτό συμβεί το ευρώ ίσως υποχωρήσει στο 0,90. Όμως σε περίπτωση που η Fed υπαναχωρήσει και κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το ευρώ ίσως σταθεροποιηθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο από την απόλυτη ισοτιμία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη και την ΕΚΤ είναι τα χρέη των κρατών μελών που συνεχίζουν να αυξάνονται. Το ποσοτική χαλάρωσης θα αυξήσει τον ισολογισμό της σε επίπεδα προ κρίσης. Γι αυτό θα υπάρξει ζήτημα, όταν η συρρικνώσει τον ισολογισμό της.
Η αύξηση της αξίας του δολαρίου είναι αρνητική για τις επιχειρήσεις που είτε εισάγουν πρώτες ύλες από τις ΗΠΑ είτε χρησιμοποιούν το δολάριο για τις συναλλαγές τους. Από την άλλη πλευρά, είναι θετική για εκείνες που προμηθεύονται πρώτες ύλες από την Ευρώπη, γιατί το ευρώ είναι φθηνό.
Ακόμα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη είναι πιθανό να αυξηθούν εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη Γηραιά Ήπειρο.
Επίσης μια άνοδος των επιτοκίων στην Αμερική θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση άλλων αγορών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση