Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου
Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Mετά την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας, το κοινό νόμισμα κυμαίνεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο. Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης ενδέχεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από αυτήν την εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Goldman Sacks, μέχρι το τέλος του , το θα υποχωρήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου. Τι θα συμβεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Στόχος της Φρανκφούρτης είναι να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς το φάντασμα του αποπληθωρισμού παραμονεύει.
Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό 12ετίας έναντι του δολαρίου, προσεγγίζοντας την απόλυτη ισοτιμία, Η αξία του ευρώ να διαμορφώθηκε στα 1,05 δολάρια.
Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μπορούν να γίνουν φθηνότερες και να προσελκύσουν ξένους . Η ζήτηση για την ευρωπαϊκή παρ θα αυξηθεί και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα των εξαγωγών.
Η τουριστική βιομηχανία ενδέχεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.
Αρκετοί εκτιμούν ότι φέτος η Ευρώπη θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών από άλλες ηπείρους και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη .
Υπάρχει μια πιθανότητα η αξία του ευρώ να βρεθεί κάτω από την απόλυτη ισοτιμία φέτος. Βρισκόμαστε ήδη κοντά στην απόλυτη ισοτιμία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ομόλογα, ενώ η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Εάν αυτό συμβεί το ευρώ ίσως υποχωρήσει στο 0,90. Όμως σε περίπτωση που η Fed υπαναχωρήσει και κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το ευρώ ίσως σταθεροποιηθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο από την απόλυτη ισοτιμία.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη και την ΕΚΤ είναι τα χρέη των κρατών μελών που συνεχίζουν να αυξάνονται. Το πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης θα αυξήσει τον ισολογισμό της σε επίπεδα προ κρίσης. Γι αυτό θα υπάρξει ζήτημα, όταν η τράπεζα συρρικνώσει τον ισολογισμό της.
Η της αξίας του δολαρίου είναι αρνητική για τις που είτε εισάγουν πρώτες ύλες από τις ΗΠΑ είτε χρησιμοποιούν το δολάριο για τις συναλλαγές τους. Από την άλλη πλευρά, είναι θετική για εκείνες που προμηθεύονται πρώτες ύλες από την Ευρώπη, γιατί το ευρώ είναι φθηνό.
Ακόμα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να αυξηθούν εξαιτίας των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη ραιά Ήπειρο.
Επίσης μια άνοδος των επιτοκίων στην θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση άλλων αγορών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση