Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισχυρότατος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία – Ακολούθησε τσουνάμι ενός μέτρου
Ισχυρότατος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία – Ακολούθησε τσουνάμι ενός μέτρου

Ισχυρότατος σεισμός στη Νέα Ζηλανδία – Ακολούθησε τσουνάμι ενός μέτρου

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βθμών, σύμφων με το Geonet, τη γεωφυσική υπηρεσία της έας Ζηλανδίας (το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS αναφέρει πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 βαθμοί) σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς.

Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με αναφορές του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της ς προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13:02 ώρα Ελλάδας). Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το τάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους ς, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφς New Zealand Herald.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι που έπληξε τη βορειοανατολική ακτή του Νότιου Νησιού.

Η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Νέας Ζηλανδίας είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής της χώρας να καταφύγουν σε υψηλότερα εδάφη.

Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανακοίνωσε πως τσουνάμι ύψους ενός μέτρου καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι στο Νότιο Νησί.

Σειρά μετασεισμικών δονήσεων καταγράφηκε σ' όλη τη χώρα, μερικές από τις οποίες είχαν μέγεθος έως 6,1 βαθμούς.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από το σεισμό.

Σύμφωνα πάντως με την ηλεκτρονική έκδοση της εφς New Zealand Herald, κατοικίες στο Τσέβιοτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Κάτοικοι στο Ουέλινγκτον είπαν πως έσπασαν υαλοπίνακες κτιρίων και έπεσαν στους ς.

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», δήλωσε στον Radio New Zealand από την κατοικία της στην Τακάκα, κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού, μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Ελίζαμπεθ.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση