Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία – Τουλάχιστον 14 νεκροί και 300 τραυματίες
Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία – Τουλάχιστον 14 νεκροί και 300 τραυματίες

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία – Τουλάχιστον 14 νεκροί και 300 τραυματίες

Ένς πολύ ισχυρός έπληξε το βράδυ της Πρασκευής την ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, καθώς και να προκληθούν ζημιές σε κτίρια κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, η οποία έγινε αισθητή και στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, έχουν αναφερθεί έξι νεκροί στη Μαλάτεια και οκτώ στο Ελαζίγ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν άλλα τα. Σημείωσε όμως ότι στην περιοχή έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλι, κάτοικοι τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Η στέγη τουλάχιστον ενός κτιρίου είχε τυλιχθεί στις .

Σε ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν, οι διασώστες προσπαθούσαν με τα χέρια να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

Η AFAD ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 30 μετασεισμοί και ότι περισσότερες από 400 ομάδες διασωστών έχουν σταλεί στην περιοχή για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις.

«Κινητοποιήσαμε τέσσερις ομάδες στην περιοχή», είπε στο αλλικό Πρακτορείο ο Ρετζέπ Σαλτζί, της τουρκικής Ένωσης Ερευνών και Διάσωσης (AKUT). «Μάθαμε ότι έχουν πέσει κτίρια, ετοιμαζόμαστε να στείλουμε και άλλες ομάδες, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν δωρεάν τηλεφωνικές και Ίντερνετ στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Ο , μεγέθους 6,8 βαθμών, έπληξε γύρω στις 20.55 τοπική ώρα στην επαρχία Ελαζίγ, που απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν «επιπέδου 3», με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και διεθνούς βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτίριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές στην ανατολική Τουρκία, μεταξύ αυτών στο Τούντζελι, τα Άδανα και η Χατάι, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές, ενώ εκτιμά ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 ρίχτερ.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες.

Τοπικά στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι.

Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση