Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Ισχυρός είναι ο πολιτικός αντίκτυπος των Panama Papers
Ισχυρός είναι ο πολιτικός αντίκτυπος των Panama Papers

Ισχυρός είναι ο πολιτικός αντίκτυπος των Panama Papers

Η χώρα στην οποία τα Panama Papers φαίνεται ότι δρομολογούν τις πιο άμεσες πολιτικές εξελίξεις είναι η Ισλανδία, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον σε χθεσινοβραδινή διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Στα περιουσιακά στοιχεία της πρωθυπουργικής , που διαχειρίζεται 4,1 εκατ. δολάρια, αποκαλύφθηκε ότι περιλαμβάνονται ομόλογα των πτωχευμένων τραπεζών της χώρας που κρατικοποιήθηκαν στα τέλη του 2008. Αυτό σημαίνει ότι ο Γκουνλάουγκσον βρίσκεται ταυτόχρονα στον ρόλο αυτού που αξιώνει αποζημιώσεις από το ισλανδικό και στον ρόλο του πρωθυπουργού που υπερασπίζεται το συμφέρον.

Ο Ισλανδός Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον δήλωσε χθες ότι δεν θα παραιτηθεί, ενώ σημείωσε ότι η εν λόγω εταιρεία ανήκει εξ ολοκλήρου στη σύζυγό του (το δικό του μερίδιο 50% τής το μεταβίβασε αντί 1 δολαρίου λίγο πριν γίνει ) και ότι, παρόλο που είναι υπεράκτια, η εταιρεία πληρώνει κανονικά φόρους στην Ισλανδία. Αναλυτές αμφιβάλλουν για την επιβίωση του Γκουνλάουγκσον, δεδομένου του ευρύτερου κλίματος δυσαρέσκειας που προϋπήρχε των αποκαλύψεων και της αβέβαιης στάσης των κεντροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του.

Πολιτικό ζήτημα από τη δημοσίευση των εγγράφων έχει προκύψει και στην Αργεντινή, όπου η ζήτησε από τον πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι να απευθύνει διάγγελμα «για να εξηγήσει την κατάσταση στους Αργεντινούς». Ο Μάκρι επιβεβαίωσε ότι είχε σχέση με εταιρεία στις Μπαχάμες, αλλά τόνισε ότι δεν έλαβε ποτέ εισόδημα από αυτήν, και ως εκ τούτου δεν είχε λόγο να την συμπεριλάβει στις δηλώσεις που υπέβαλε ως δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες. Δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο σκοπός της εταιρείας, η οποία διαλύθηκε πριν ο Μάκρι γίνει .

Στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες ότι η offshore που ιδρύθηκε, όπως αποκαλύπτεται, το 2014 στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στήθηκε με σκοπό να φύγει από τον ίδιο η διοίκηση της σοκολατοβιομηχανίας του «Ροσέν», προκειμένου να μην είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και βιομήχανος. Το αντιπολιτευόμενο ριζοσπαστικό κόμμα ζήτησε την παραίτηση του Ποροσένκο, υποστηρίζοντας ότι, μέσω της εταιρείας που ίδρυσε το δικηγορικό του Παναμά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ο Ποροσένκο μπορεί να εξοικονόμησε φόρους.

Τα έγγραφα αποκάλυψαν επίσης μία offshore, διαχειρίστρια θαλαμηγού με «βασικό χρήστη» τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και άλλες offshore εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα λονδρέζικα του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Χαλίφα. Υπεράκτιες εταιρείες διαθέτει και η κόρη του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, ώστε να αποφεύγει τη φορολόγηση ακινήτων στη .

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε #σκάφος στα Πευκάκια #σκάφος - https://t.co/MpNGO0pYNb -

  • Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου #ΑγίουΙωάννουτουΘεολόγου - https://t.co/kq5Z0IxfUg -

  • Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου ο Ρίτσι Κιτόκο #ΡίτσιΚιτόκο - https://t.co/Ex2LvE1fV1 -

"Αλιεύοντας" την είδηση