Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Οι ισχυροί και οι «ισχυροί» στο Νταβός
Οι ισχυροί και οι «ισχυροί» στο Νταβός

Οι ισχυροί και οι «ισχυροί» στο Νταβός


Από τη 17η έως την 20ή Ινουρίου θα βρεθούν στο ταβός της Ελβετίας 3.000 προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής, των οικονομικών και των επιχειρήσεων για την ετήσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Υπό τη του Brexit, της εκλογής του τόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, της τρομοκρατίας και της ανόδου του λαϊκισμού, οι «μεγάλοι» αυτού του κόσμου θα προσέλθουν στη όπως κάθε χρόνο για να συζητήσουν προβλήματα πολιτικής, ς και επιχειρήσεων παγκόσμιου βεληνεκούς και για να αναζητήσουν τους τρόπους επίλυσής τους.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι «κάποιοι», ωστόσο ορισμένοι από αυτούς είναι πιο «κάποιοι» από κάποιους άλλους, αναφέρει ο δημοσιογράφος Τζον Γκάπερ με άρθρο του στους Financial Times, αναφερόμενος στα πρόσωπα που θα μεταβούν στην Ελβετία. Εστιάζοντας στα «Superhubs» της Σάντρα Ναβίντι και «Nothing but a Circus» του Ντάνιελ Λέβιν, τα οποία αμφότερα δίνουν μια εικόνα των ανθρώπων που απαρτίζουν την παγκόσμια ελίτ, ο Γκάπερ προσπαθεί να εισχωρήσει στον κόσμο των ισχυρών που συγκεντρώνονται ετησίως στο Νταβός, αποτιμώντας κατά κάποιο τρόπο τους παρευρισκομένους και τονίζοντας ότι ανάμεσα στους πραγματικά ισχυρούς βρίσκονται πολλοί που απλώς επιθυμούν ή επιδιώκουν να γίνουν «ισχυροί».

Τόσο η Ναβίντι όσο και ο Λέβιν, αμφότεροι δικηγόροι στο επάγγελμα, έχουν γνωρίσει τον κόσμο των ισχυρών από κοντά, ανήκοντας και οι ίδιοι εν μέρει σε αυτόν και αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο «ιδανικά πρόσωπα» για μια τέτοιου είδους καταγραφή. Η Ναβίντι, πρώην συνεργάτις του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί και ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας BeyondGlobal που παρέχει υπηρεσίες για ζητήματα οικονομικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος, εστιάζει το βιβλίο της σε εκείνους που ονομάζει «superhubs», δηλαδή τους ισχυρούς αυτού του κόσμου, κυρίως άντρες, οι οποίοι «φέρουν συναισθηματική νοημοσύνη, χάρισμα και γοητεία υψηλού επιπέδου» και «χρησιμοποιούν εντυπωσιακά τις υψηλές δια τους προς όφελός τους». Στις σελίδες του βιβλίου της, η ίδια «περιφέρεται» ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ο Μπιλ Γκέιτς και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας για τα πιο δευτερεύοντα πρόσωπα που βρίσκονται εκτός αυτού του πολύ στενού κύκλου των ισχυρών, αλλά ωστόσο παρευρίσκονται σε συναντήσεις όπως αυτή του Νταβός, η Ναβίντι τονίζει ότι γίνονται δεκτά μονάχα «εφόσον φέρνουν στο τραπέζι κάτι ενδιαφέρον, διασκεδαστικό ή χρήσιμο». Αναφερόμενος στους τελευταίους, στους οποίους βλέπει πλήθος οικονομολόγων, τραπεζιτών, μεσιτών, δικηγόρων, συμβούλων και μεταφραστών που θα συρρεύσει στο Νταβός στις 17 Ιανουαρίου, ο Γκάπερ βλέπει ένα πλήθος ανθρώπων που απλώς θέλουν να βρίσκονται κοντά στους ισχυρούς, ελπίζοντας στο μέλλον να ανέλθουν στη θέση τους και να εισέλθουν στο «κλαμπ» τους.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση