Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ηρεμούν τα πνεύματα ύστερα από πέντε ημέρες στο Φέργκιουσον
Ηρεμούν τα πνεύματα ύστερα από πέντε ημέρες στο Φέργκιουσον

Ηρεμούν τα πνεύματα ύστερα από πέντε ημέρες στο Φέργκιουσον

Περίπου 100 συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο West Florissant στο Φέργκιουσον του Μιζούρι αργά χθες τη νύχτα, σε μια διαδήλωση που ήταν σημαντικά μικρότερη και πιο ήρεμη από αυτές που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα βράδια. Οι παριστάμενοι κάθονταν ήσυχα στην άκρη του δρόμου. Κάποιοι φωνάζαν συνθήματα και λίγοι κρατούσαν πλακάτ. Οι αστυνομικοί φαίνονταν περισσότεροι από τους , οι οποίοι ήταν μόλις μερικές δεκάδες λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Στο προάστιο του Σεντ Λούις υπήρχαν για πολλές μέρες διαδηλωτές, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, που πυροβολήθηκε μοιραία από αστυνομικό. Ο τραγικός θάνατός του οδήγησε στη δημιουργία του κινήματος «Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν» στις . Η Τρίτη ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία συγκεντρώθηκε πλήθος στη συγκεκριμένη λεωφόρο. Σε προηγούμενες διαδηλώσεις στο σημείο εκείνο βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι, και μάλιστα μια διαμαρτυρίας την προηγούμενη εβδομάδα διαταράχθηκε από πυροβολισμούς.

Ο Λάρι Μίλερ, οργανωτής της ομάδας διαμαρτυρίας «Πολεμιστές για την Ελευθερία του Φέργκιουσον», σχολίασε αργά την Τρίτη πως είναι προφανές ότι και οι τελευταίες διαδηλώσεις έσβηναν. Δεν πιστεύει ότι επιτεύχθηκαν πολλά. «Ηδη ξέρουμε πως ό,τι πρέπει να συμβεί δεν προχωρά», είπε ο Μίλερ. «Παραμένουμε απασχολημένοι με τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, επειδή ακόμα πρέπει να γίνει μία ριζική μεταρ της αστυνομίας, καθώς επίσης και του ποινικού κώδικα».

Την Τρίτη υπήρξε, ωστόσο, κάποια μικρή σε ένταση, όταν 20-30 άτομα προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο. Τότε, ομάδα αστυνομικών, συμπεριλαμομένου και του αρχηγού της αστυνομίας στην περιοχή, Τζον Μπέλμαρ, οδήγησε τους διαδηλωτές πίσω στο πεζοδρόμιο. Ο Μπέλμαρ βοήθησε επιπλέον να αδειάσει ο δρόμος και τη Δευτέρα, όταν προσέγγισε τους διαδηλωτές χωρίς κράνος και ασπίδα και τους παρακάλεσε να παραμείνουν ήρεμοι. Η ενεργή συμμετοχή του Μπέλμαρ στις διαδηλώσεις ξεκίνησε την Κυριακή, όταν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε επικίνδυνα βίαιη, αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί, και ένας 18χρονος μαύρος, ο Τίρον Χάρις Τζούνιορ, πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό επειδή φέρεται να πυροβόλησε σε αστυνομικό . Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε αυτήν τη διαδήλωση. Χθες, η αστυνομία έδωσε στη βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων από την κάμερα ασφαλείας μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Σε αυτό ο Χάρις φαίνεται να βγάζει όπλο από τη μέση του όταν ακούγονται πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός πυροβόλησε τους αστυνομικούς όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν στο βαν. Ο Χάρις βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση τη Δευτέρα στο νοσοκομείο του Σεντ Λούις. Η αστυνομία και το νοσοκομείο δεν έδωσαν χθες περισσότερες πληροφορίες. Ο πατέρας του αμφισβήτησε την εκδοχή των αρχών τη Δευτέρα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τους πυροβολισμούς του γιου του την Τρίτη. Στον Χάρις έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 10 κακουργήματα, στα οποία συγκαταλέγονται η ένοπλη εγκληματική δράση και η επίθεση πρώτου βαθμού σε αστυνομικό. Πρακτικά προηγούμενων δικών αποδεικνύουν ότι ο Χάρις κατηγορήθηκε τον Νοέμβριο για κλοπή μοτοσικλέτας και όπλου, καθώς και για κατά της αρχής. Εχει προγραμματιστεί ακρόαση για τις 31/8.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση