Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία ψήφισε το Κοινοβούλιο της Καταλονίας
Υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία ψήφισε το Κοινοβούλιο της Καταλονίας

Υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία ψήφισε το Κοινοβούλιο της Καταλονίας

Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε σήμερα ένα χωρίς προηγούμενο, κηρύσσοντας την έναρξη της ς των σχέσεων με την και το ξεκίνημα μιας διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει στη μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας το αργότερο το 2017.

Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη ενός “ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας”.

Οι της παραμονής στην υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).

«Έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε», είπε ο βουλευτής σε αυτή τη συνεδρίαση που αναμεταδόθηκε ολόκληρη από το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVE 24 horas.

Το περιφερειακό Κοινοβούλιο αυτής της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του της Ισπανίας, προήλθε από μια ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου επικεντρωμένη στο ζήτημα της απόσχισης.

Στις εκλογές εκείνες επικράτησαν οι αυτονομιστές, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).

Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα, ως το πιο σημαντικό για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια, συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.

Η συντηρητική του Μαριάνο Ραχόι δεσμεύθηκε εξάλλου να την αμφισβητήσει το ταχύτερο δυνατό στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση