Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ: Το Εφετείο έκρινε νόμιμη τη συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA
ΗΠΑ: Το Εφετείο έκρινε νόμιμη τη συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA

ΗΠΑ: Το Εφετείο έκρινε νόμιμη τη συλλογή τηλεφωνικών δεδομένων από την NSA

Αμερικανικό Εφετείο ακύρωσε σήμερα την απόφαση ενός δικαστή με την οποία απαγόρευε στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να συλλέγει τηλεφωνικά δεδομένα στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολούθησης το οποίο στο μεταξύ τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο.

Το Εφετείο της Περιφέρειας της Κολούμπια ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την απαγόρευση που είχε εισηγηθεί το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Ο νόμος που επέτρεπε στην NSA να συλλέγει δεδομένα έληξε τον Ιούνιο και κατόπιν τροποποιήθηκε από το Κογκρέσο.

Οι τρεις δικαστές δεν έκλεισαν πάντως την υπόθεση, παρά την αλλαγή στη νομοθεσία, και την έστειλαν πίσω στον δικαστή Ρίτσαρντ Λίον για επανεξέταση. Ο ένας από τους τρεις, ο δικαστής Ντέιβιντ Σέντελ, διαφώνησε εν μέρει λέγοντας ότι θα είχε απορρίψει εξαρχής την προσφυγή.

Με βάση τον νέο νόμο, το τρέχον πρόγραμμα συλλογής δεδομένων θα συνεχιστεί για 180 ημέρες μετά την 2α Ιουνίου και κατόπιν θα εφαρμοστεί το νέο, τροποποιημένο πρόγραμμα.

Εναντίον του προγράμματος είχαν προσφύγει ο δικηγόρος Λάρι Κλέιμαν και ο Τσαρλς Στρέιντζ, ο πατέρας ενός Αμερικανού τεχνικού στον τομέα της κρυπτογραφίας που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν το 2011. Ο δικαστής Λίον είχε κρίνει ότι το πρόγραμμα ήταν πιθανότατα παράνομο και η κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Ο Λευκός Οίκος, σε μια πρώτη αντίδραση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Εφετείου η οποία, όπως ανέφερε, δείχνει ότι τα προγράμματα συλλογής πληροφοριών είναι συνταγματικά.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σε άθλια κατάσταση η σχολική υποδομή του 3ου ΓΕΛ Βόλου - https://t.co/btrXl9PxX5 -

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Γεωργακόπουλος - https://t.co/f5BdPeuI3f -

  • Φωτιά σε κτήμα στο Διμήνι - https://t.co/ywe2EUz2gP -

"Αλιεύοντας" την είδηση