Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ: Στα χέρια της Γερουσίας η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης
ΗΠΑ: Στα χέρια της Γερουσίας η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΗΠΑ: Στα χέρια της Γερουσίας η «παύση λειτουργίας» ή μη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η των Αντιπροσώπων των ενέκρινε πριν από λίγο ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη του ομοσπονδιακού κράτους και θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου στέλνοντας το κείμενο αυτό στη Γερουσία, όπου όμως το του θεωρείται αβέβαιο.

Η ισχύς των τρεχόντων διακανονισμών για τη της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους των εκπνέει το Σαββατοκύριακο και η Γερουσία έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της για να αποτρέψει το περιβόητο «shutdown», δηλαδή την αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών, όπως αξίωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη διαρκή επανεμφάνιση του προβλήματος στους δημοκρατικούς.

Το χρονικό

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορούσε να βρεθεί σε κατάσταση μερικής παράλυσης από το πρωί του Σαββάτου και εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι να τεθούν σε αναγκαστική , αν το Κογκρέσο δεν είχε καταφέρει να συμβιβάσει τις διαφορές του και να υιοθετήσει έναν προσωρινό προϋπολογισμό, μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Βουλευτές και γερουσιαστές είχαν διορία μέχρι τα μεσάνυχτα για να καταλήξουν σε συμφωνία στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, με κίνδυνο, σε διαφορετική περίπτωση, μια «παύση λειτουργίας» και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013.

Είναι πιθανόν να υπάρξει μια τέτοια παύση λειτουργίας, έγραψε στο ο πρόεδρος , επιρρίπτοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει καταστροφική μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο ταυτόχρονα περιέπλεξε τις διαπραγματεύσεις καθώς επέκρινε το σχέδιο για την παράταση της χρηματοδότησης ενός προγράμματος για την υγειονομική ασφάλιση άπορων παιδιών (του λεγόμενου CHIP), που αποτελεί προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς. Ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι ο πρόεδρος στηρίζει πλήρως την πρόταση που ήταν να τεθεί σε ψηφοφορία στη των Αντιπροσώπων.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Aνοίγει τις πύλες του την Κυριακή ο ναός Αγίου Νικολάου Παλιουρίου Βόλου - https://t.co/qV3ia6Hdig… -

  • Όχημα με ηλικιωμένο οδηγό προσέκρουσε σε σταθμευμένα οχήματα #τροχαίοατύχημα - https://t.co/R6TYgPsPIT -

  • #φωτιά σε διαμέρισμα στον οικισμό Ξηροκάμπου #φωτιά - https://t.co/H1jdxlQ7PJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση