Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » ΗΠΑ: Η πρώτη νίκη των Δημοκρατικών
ΗΠΑ: Η πρώτη νίκη των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Η πρώτη νίκη των Δημοκρατικών

Την πρώτη σημαντική νίκη τους επί εποχής πέτυχαν οι Δημοκρατικοί στις πολιτειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη, ενώ συμπληρωνόταν ένας χρόνος από τη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Εκμεταλλευόμενοι τη φθίνουσα δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, οι Δημοκρατικοί ανέδειξαν κυβερνήτες στις πολιτείες της Βιρτζίνια και του ιου Τζέρσεϊ, κέρδισαν τους δήμους της έας Υόρκης και της ς και ενίσχυσαν τις θέσεις τους σε πολιτειακά Κοινοβούλια. Κορυφαία των Δημοκρατικών ήταν η απροσδόκητα άνετη επιση –με διαφορά εννέα εκατοστιαίων μονάδων– του υποψηφίου τους, Ραλφ Νόρθαμ, έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Εντ Γκιλέσπι στη Βιρτζίνια. «Η Βιρτζίνια μας είπε να σταματήσουμε τον διχασμό, τα κηρύγματα μίσους και προς, μας κάλεσε να θέσουμε τέλος στην πολιτική εκείνη που διαιρεί τη χώρα», δήλωσε ο νικητής.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο σχολίασε μέσω το δυσμενές για το κόμμα του αποτέλεσμα: «Ο Εντ Γκιλέσπι εργάστηκε σκληρά, αλλά δεν υιοθέτησε ούτε εμένα ούτε τις αξίες μου». Γεγονός είναι ότι ο Γκιλέσπι απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στον Τραμπ και πολύ περισσότερο να τον καλέσει στη Βιρτζίνια στη διάρκεια της προεκς εκστρατείας του, προτιμώντας τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Παρ' όλα αυτά, υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό πρόγραμμα του Τραμπ, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στη Βιρτζίνια σήμανε το καμπανάκι του κινδύνου για τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση