Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » ΗΠΑ: «Έγκλημα μίσους» η ένοπλη επίθεση με 11 νεκρούς στο Πίτσμπουργκ
ΗΠΑ: «Έγκλημα μίσους» η ένοπλη επίθεση με 11 νεκρούς στο Πίτσμπουργκ

ΗΠΑ: «Έγκλημα μίσους» η ένοπλη επίθεση με 11 νεκρούς στο Πίτσμπουργκ

Το προφίλ του δράστη

Σε τουλάχιστον 11 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όπως αναφέρουν η εφημερίδα The Jerusalem Post και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο αμερικανικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας. Ο ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία δηλώνοντας στους αστυνομικούς ότι «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και φωνάζοντας και άλλα συνθήματα αντισημιτικού χαρακτήρα.

«Είναι μια πολύ φρικτή σκηνή εγκλήματος, μία από τις χειρότερες που έχω ποτέ δει» δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα μίσους» επισήμανε ο αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο δράστης είναι 46 ετών και ονομάζεται Ρομπ Μπάουερς.

Ο δράστης συνελήφθη, τέθηκε υπό ση και νοσηλεύεται, σημείωσαν επίσημες πηγές.

Σε μια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπάουερς αναφέρει ότι σε μια εβραϊκή οργάνωση υπέρ των προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «της αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια η οπτική σας, θα μπουκάρω».

Το παραπάνω μήνυμα αναρτήθηκε στο Gab, μια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Φιλαδέλφεια, που δημιουργήθηκε ως εναλλακτική στο .

Σε μια ανακοίνωση, το Gab.com επιβεβαίωσε ότι το προφίλ αυτό ανήκει πράγματι στον Μπάουερς.

Σύμφωνα με αξιωματικό του FBI ο δράστης χρησιμοποίησε ένα αυτόματο τουφέκι AR-15 για να διαπράξει την επίθεση.

Το FBI θα ηγηθεί της έρευνας για την ένοπλη επίθεση.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας «λευκός γενειοφόρος άνδρας» βρίσκεται υπό ση, μετέδωσε αρχικά το KDKA, προσθέτοντας ότι οι που είχαν σπεύσει στην περιοχή για το περιστατικό «δέχθηκαν πυρά».

Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών έφθασαν στη συναγωγή στις 10.00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία του Πίτσμπουργκ περικύκλωσε τη συναγωγή μετά τις πληροφορίες περί ενός ενόπλου στο κτίριο.

«Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας αυτή τη στιγμή, δεν είναι ασφαλές» προειδοποίησε τους κατοίκους ο διοικητής της αστυνομίας Τζέισον Λάντο.

Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες όπου διακρίνονταν να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή κρατώντας αυτόματα και φορώντας κράνη.

Ασθενοφόρα βρέθηκαν επίσης κοντά στη συναγωγή και η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση σε ς.

«Κυκλοφορεί ένας ένοπλος στη συνοικία Ουίλκινς και Σάντι. Αποφύγετε την περιοχή» ήταν το tweet που ανήρτησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Τo Tweet του Τραμπ

«Παρακολουθούμε το περιστατικό στο  Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στο σημείο. Ο κόσμος πρέπει να προστατευθεί. Μάλλον έχουμε πολλά θύματα. Προσοχή. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία, που ξεκίνησε στις 9:45 το πρωί.

«Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή «Δένδρο της Ζωής».

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της εβραϊκής κοινότητας αυτής της πόλης στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στις καταγράφθηκε το 2017 μια αύξηση στις επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα με 1.986 περιστατικά (παρενοχλήσεις, βανδαλισμούς, επιθέσεις) τη χρονιά αυτή, αυξημένα κατά 57% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με την οργάνωση Anti-defamation Leigue.

Ωστόσο, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον Εβραίων είναι πολύ σπάνιες.

Το προφίλ του δράστη της επίθεσης 

Ο ύποπτος που φέρεται να διέπραξε την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι ο 46χρονος Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος έχει πλούσιο ιστορικό σε αναρτήσεις αντισημιτικού χαρακτήρα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αν και οι αρχές, προς το παρόν, δεν έχουν κατονομάσει επίσημα τον άνδρα που συνελήφθη μετά το μακελειό στη συναγωγή, ένας αξιωματικός του FBI και έναν αξιωματούχος ασφαλείας της εβραϊκής κοινότητας επιβεβαίωσαν την ταυτότητα του Μπάουερς.

Δύο ώρες προτού εισβάλει στη συναγωγή και ανοίξει πυρ, ο Μπάουερς έκανε μια ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Gab.com σχετικά με την Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν στις .

«Στη HIAS αρέσει να φέρνει εισβολείς για να σκοτώσουν το λαό μας. Δεν μπορώ να κάθομαι άπραγος και να βλέπω τον λαό μου να σφαγιάζεται. Στα τσακίδια οι απόψεις σας, μπουκάρω» έγραψε ο Μπάουερς, ένας λευκός παχουλός άνδρας με γένια.

Στο ιστορικό των αναρτήσεων του Μπάουερς από τότε που εγγράφθηκε στο μέσο, τον Ιανουάριο, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν οργισμένο άνδρα, με αντισημιτικές απόψεις, που έγραφε μηνύματα όπως: «Καθημερινή Υπενθύμιση: η πολυπολιτισμικότητα σημαίνει να διωχθεί ο τελευταίος λευκός άνθρωπος».

Πριν από έναν μήνα, ο 46χρονος από το Πίτσμπουργκ ανήρτησε φωτογραφίες όπου απεικονίζονταν οι επιδόσεις του κατά την εξάσκησή του στο στόχο σε ένα σκοπευτήριο και μια συλλογή από τρία περίστροφα τα οποία αποκαλούσε «η οικογένειά του από glock» (όπως ονομάζεται η εταιρεία κατασκευής).

Ο Μπάουερς είναι καταχωρημένος ως ψηφοφόρος «χωρίς κομματική ταυτότητα» στην κομητεία Αλεγκίνι στην Πενσυλβάνια είχε στραφεί σε ένα μήνυμα και κατά του προέδρου των ΗΠΑ , τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης, που δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την «εισβολή» των Εβραίων στις ΗΠΑ.

«Για την ιστορία, δεν τον ψήφισα ούτε έχω στην κατοχή μου, έχω φορέσει ή ακόμα κι αγγίξει ένα καπέλο με το σύνθημα MAGA» (Make America Great Again), που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση