Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » INTERREG Αδριατικής-Ιονίου: Η ΕΕ επενδύει σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας
INTERREG Αδριατικής-Ιονίου: Η ΕΕ επενδύει σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας

INTERREG Αδριατικής-Ιονίου: Η ΕΕ επενδύει σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας

Η Ευρωπϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερ το νέο διακρατικής ς «Interreg V B Adriatic-Ionian (ADRION)», με συνεισφορά πάνω από 83,4 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)και περίπου 16 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας. Η συνολική αξία του προγράμματος συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών συνεισφορών, ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ.

Το θα υποστηρίξει την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).  Θα ενισχύσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην περιοχή. Η γεωγραφική περιοχή του προγράμματος ταυτίζεται με την περιοχή που καλύπτεται από την EUSAIR και η οποία περιλαμβάνει τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, , και ), με τη συμμετοχή της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Σερς.

Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την ικανότητα της περιοχής αυτής να προστατεύει τη φυσική της κληρονομιά. Χάρη στο πρόγραμμα, η περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου θα επωφεληθεί επίσης από ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών και κινητικότητας. Τέλος, στόχο του προγράμματος αποτελεί και η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας στην περιοχή.

 

Το πρόγραμμα «Interreg V B AdriaticIonian (ADRION)» θα επικεντρωθεί σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

 1)    Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, για μια καινοτόμο και έξυπνη περιφέρεια

2)    Μεγαλύτερη βιωσιμότητα, μέσω της διατήρησης των φυσικών και πολιτιστικών πόρων στην περιοχή

3)    Μεγαλύτερη διασύνδεση στην περιοχή

4)    Στήριξη στη δια της στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.

 

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) αποσκοπεί στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της μείωσης των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της. Το ΕΤΠΑ θα επενδύσει περισσότερα από 199 δισεκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες της Ευρώπης κατά την περίοδο 2014-2020.

 Το μέσο προενταξιακής βοήθειας (ΜΠΒ) παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες για ένταξη χώρες. Τα κεφάλαια του ΜΠΒ οικοδομούν τις ικανότητες των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα τη διασφάλιση σταδιακών θετικών εξελίξεων στην περιοχή. Για την περίοδο 2014-2020, το ΜΠΒ έχει προϋπολογισμό περίπου 11,7 δισ. ευρώ.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση