Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Υλοποίηση 10 προτεραιοτήτων είναι ο στόχος του δεύτερου ετήσιου προγράμματος εργασίας της Επιτροπής Γιούνκερ

Υλοποίηση 10 προτεραιοτήτων είναι ο στόχος του δεύτερου ετήσιου προγράμματος εργασίας της Επιτροπής Γιούνκερ

Στις 27 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας της για το 2016. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής Γιούνκερ, το οποίο επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της Επιτροπής να υλοποιήσει τις δέκα πολιτικές προτεραιότητες που ορίζονται στις Πολιτικές Κατευθυντήριες Γραμμές της.

Η προετοιμασία του προγράμματος εργασίας ξεκίνησε με την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, που εκφώνησε ο πρόεδρος Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου, και την Επιστολή Προθέσεων που απέστειλε μαζί με τον πρώτο αντιπρόεδρο Τίμερμανς στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου την ίδια ημέρα. Αποτελεί δε συνέχεια του εποικοδομητικού διαλόγου που είχε η Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το πρόγραμμα εργασίας καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμβάλουν στην επίτευξη γρήγορων και ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους σημαντικότερους τομείς πολιτικής.

Το φετινό πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει 23 βασικές πρωτοβουλίες με βάση τις 10 πολιτικές προτεραιότητες, 20 αποσύρσεις ή τροποποιήσεις εκκρεμών προτάσεων και 40 δράσεις REFIT με στόχο την επανεξέταση της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

 

Το φετινό πρόγραμμα εργασίας περιλαμβάνει ουσιαστικές νομοθετικές προτάσεις σε συνέχεια των στρατηγικών προγραμμάτων που εγκρίθηκαν το 2015. Το περασμένο έτος, παρουσιάστηκε το όραμα για τις Επενδύσεις, την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, την Ενεργειακή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια, την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, την Ένωση Κεφαλαιαγορών, το Σχέδιο Δράσης για τη Δίκαιη και Αποτελεσματική Φορολόγηση των Εταιρειών, τη νέα Στρατηγική για το Εμπόριο, καθώς και τις πλέον πρόσφατες προτάσεις μας για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Το Πρόγραμμα Εργασίας περιλαμβάνει τις κύριες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.

Οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2016 είναι:

  • Πρωτοβουλίες για την Καλύτερη Διαχείριση της Μετανάστευσης και προτάσεις για τη Διαχείριση των Συνόρων
  • Υλοποίηση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, συνέχεια της Στρατηγικής για την Ενιαία αγορά, μια Διαστημική Στρατηγική για την Ευρώπη, και ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης στον τομέα της Άμυνας
  • Μια Κυκλική Οικονομία, επόμενα βήματα για ένα Βιώσιμο Ευρωπαϊκό Μέλλον, καθώς και νομοθεσία για την εφαρμογή της Ενεργειακής Ένωσης
  • Μια Νέα Ατζέντα Δεξιοτήτων για την Ευρώπη, ένα Νέο Ξεκίνημα για τους Εργαζόμενους Γονείς, και ένανΠυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
  • Δέσμη μέτρων για τη Φορολόγηση των Εταιρειών και Σχέδιο Δράσης για τον ΦΠΑ.

Άλλες βασικές πρωτοβουλίες για το 2016 αφορούν την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια, την παρακολούθηση της Εμπορικής και Επενδυτικής Στρατηγικής και την Έκθεση των Πέντε Προέδρων για την Εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, καθώς και τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου καθώς και μια στρατηγική για την καλύτερη εστίαση του προϋπολογισμού στην παραγωγή αποτελεσμάτων.

40 δράσεις REFIT για μια ευρωπαϊκή νομοθεσία επικεντρωμένη στα αποτελέσματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να βελτιώσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξετάζοντας τα διαθέσιμα στοιχεία και μεριμνώντας ώστε, κάθε φορά που παρεμβαίνει η ΕΕ, να το κάνει με τρόπο που συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της κατάστασης επιτόπου.

Γι’ αυτό, είναι συνεχώς σε εγρήγορση παρακολουθώντας κατά πόσο η νομοθεσία και τα προγράμματα δαπανών λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι υφιστάμενοι κανόνες που είναι ξεπερασμένοι ή υπερβολικά επαχθείς ή περίπλοκοι στην εφαρμογή τους στην πράξη δεν μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το πρόγραμμα REFIT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία εξακολουθεί να είναι κατάλληλη για τους σκοπούς που θεσπίστηκε και ότι αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Στόχος του είναι να κρατά τη νομοθεσία της ΕΕ απλή και αποτελεσματική, να απομακρύνει τις περιττές επιβαρύνσεις και να προσαρμόζει την υφιστάμενη νομοθεσία χωρίς να θέτει όμως σε κίνδυνο την επίτευξη των φιλόδοξων πολιτικών στόχων.

Φέτος, 13 δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT θα συμβάλουν στην υλοποίηση των βασικών πρωτοβουλιών, όπως στην απλούστευση των κανόνων χρηματοδότησης από την ΕΕ ή την αναθεώρηση της νομοθεσίας στους τομείς της φορολογίας και της ενέργειας. Επιπλέον, θα ξεκινήσουν 27 νέες δράσεις REFIT, π.χ. για την αξιολόγηση της ναυτιλιακής νομοθεσίας, την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων για τις ΜΜΕ, τη διευκόλυνση της συμμόρφωσης με το πλαίσιο REACH, και τη λειτουργικότητα και επιβολή της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει επίσης την απόσυρση ή την τροποποίηση 20 εκκρεμών νομοθετικών προτάσεων που δε συνάδουν με τις πολιτικές της προτεραιότητες, δεν έχουν καμία προοπτική έγκρισης, ή έχουν αλλοιωθεί τόσο μέσω της νομοθετικής διαδικασίας που δεν δύνανται πλέον να εκπληρώσουν τους αρχικούς τους στόχους.

Οι προτάσεις αυτές θα αποσυρθούν εντός 6 μηνών, το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου 2016.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση