Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας, κίνητρο απόσχισης
Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας, κίνητρο απόσχισης

Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας, κίνητρο απόσχισης

Η οικονομική ισχύς της Κτλωνίας και οι υψηλές επιδόσεις των επιχειρήσεών της ίσως είναι δύο από τους πολλούς λόγους που παρακινούν τους πολίτες της να ζητήσουν την αυτονόμησή τους από την Ισπανία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές και επενδυτές. Η έκβαση του δημοψηφίσματος της ς για την απόσχιση αυτής της περιφέρειας δεν τους ανησυχεί.

Κι αυτό, διότι προεξοφλούν πως δεν θα υπερισχύσουν όσοι τάσσονται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλωνίας και δεν θα προκληθούν ταραχές και συγκρούσεις. Η Τράπεζα της Ισπανίας, εντούτοις, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που οι Καταλανοί ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής τους, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της χς συνολικά θα τεθούν σε αμφισβήτηση. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η Καταλωνία συνεισφέρει σχεδόν 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, αν δεν εξελιχθούν τα πράγματα καλώς, ο αντίκτυπος θα είναι δυσμενής: η αυτονόμηση της Καταλωνίας θα συρρικνώσει την οικονομία της κατά 30%. Σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλείται πολλούς οικονομικούς παράγοντες της Καταλωνίας, από μεγιστάνες, στελέχη πολυεθνικών μέχρι επενδυτές στην ακινήτων. «Κανείς δεν πιστεύει πως η Καταλωνία εν μια νυκτί θα μεταμορφωθεί σε άλλη χ», παρατηρεί ο Τζεράρ Μπος, σύμβουλος ακινήτων στη Sotheby's International Realty.

«Οι πωλήσεις μας έφθασαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ». Η κήρυξε αντισυνταγματικό το , κατέσχεσε ψηφοδέλτια και επέβαλε πρόστιμα στους διοργανωτές του, εκφοβίζοντας και όσους δυνητικά θα συμμετάσχουν. Ωστόσο δεν επικρατεί πανικός στους επενδυτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Η αρχική πτώση των μετοχών των τραπεζών Caixabank και Sabadell και της φαρμακος Grifols, με έδρα την Καταλωνία, ήταν προσωρινή. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στο μητρώο των επιχειρήσεων στη Βαρκελώνη ενεγράφη το ένα πέμπτο των συνολικών νέων επιχειρήσεων στην Ισπανία. Πριν από πέντε μήνες, η ανακοίνωσε επέκταση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής στιγμιαίου καφέ στην Καταλωνία – αυτό ισοδυναμεί με επενδύσεις 37 εκατ. ευρώ. Στην Καταλωνία απαιτούνται 153 ημέρες για να λάβει κανείς οικοδομική άδεια έναντι 250 στη γειτονική Αραγωνία, ενώ για να ξεκινήσεις μια μικρή επιχείρηση χρειάζεσαι 118 ημέρες έναντι 190 ημερών στην Καντάβρια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση