Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας, κίνητρο απόσχισης
Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας, κίνητρο απόσχισης

Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας, κίνητρο απόσχισης

Η οικονομική ισχύς της Καταλωνίας και οι υψηλές επιδόσεις των επιχειρήσεών της ίσως είναι δύο από τους πολλούς λόγους που παρακινούν τους πολίτες της να ζητήσουν την αυτονόμησή τους από την Ισπανία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές και επενδυτές. Η έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την απόσχιση αυτής της περιφέρειας δεν τους ανησυχεί.

Κι αυτό, διότι προεξοφλούν πως δεν θα υπερισχύσουν όσοι τάσσονται υπέρ της αυτονόμησης της Καταλωνίας και δεν θα προκληθούν ταραχές και συγκρούσεις. Η Τράπεζα της Ισπανίας, εντούτοις, προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που οι Καταλανοί ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής τους, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας συνολικά θα τεθούν σε αμφισβήτηση. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η Καταλωνία συνεισφέρει σχεδόν 1/5 του ισπανικού ΑΕΠ. Επιπλέον, αν δεν εξελιχθούν τα πράγματα καλώς, ο αντίκτυπος θα είναι δυσμενής: η αυτονόμηση της Καταλωνίας θα συρρικνώσει την οικονομία της κατά 30%. Σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλείται πολλούς οικονομικούς παράγοντες της Καταλωνίας, από μεγιστάνες, στελέχη πολυεθνικών μέχρι επενδυτές στην αγορά ακινήτων. «Κανείς δεν πιστεύει πως η Καταλωνία εν μια νυκτί θα μεταμορφωθεί σε άλλη χώρα», παρατηρεί ο Τζεράρ Μπος, σύμβουλος ακινήτων στη Sotheby’s International Realty.

«Οι πωλήσεις μας έφθασαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ». Η Μαδρίτη κήρυξε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα, κατέσχεσε και επέβαλε στους διοργανωτές του, εκφοβίζοντας και όσους δυνητικά θα συμμετάσχουν. Ωστόσο δεν επικρατεί πανικός στους επενδυτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. Η αρχική πτώση των μετοχών των τραπεζών Caixabank και Sabadell και της φαρμακοβιομηχανίας Grifols, με έδρα την Καταλωνία, ήταν προσωρινή. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στο μητρώο των επιχειρήσεων στη ενεγράφη το ένα πέμπτο των συνολικών νέων επιχειρήσεων στην Ισπανία. Πριν από πέντε μήνες, η ανακοίνωσε επέκταση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής στιγμιαίου καφέ στην Καταλωνία – αυτό ισοδυναμεί με επενδύσεις 37 εκατ. ευρώ. Στην Καταλωνία απαιτούνται 153 ημέρες για να λάβει κανείς οικοδομική άδεια έναντι 250 στη γειτονική Αραγωνία, ενώ για να ξεκινήσεις μια μικρή επιχείρηση χρειάζεσαι 118 ημέρες έναντι 190 ημερών στην Καντάβρια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση